Vanamuusika festival tuleb juuli teisel nädalal

, festivali korraldusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
12.–17. juulini peetakse Viljandis vanamuusika festivali.
12.–17. juulini peetakse Viljandis vanamuusika festivali. Foto: Elmo Riig / Sakala

9.–13. juulini aset leidva Viljandi 29. vanamuusika festivali programm on koos ning piletid ja passid jõudnud eelmüüki. Eesti vanima vanamuusikapeo ajal on sel aastal üheksa kontserti. Esitatav muusikavalik algab XII sajandist ja ulatub järjega eelmisse ehk siis XI sajandisse. «Meie vanamuusika tunnetus on väga lai,» lausus aastaid tagasi festivali kunstiline juht Neeme Punder ja seda eelkõige esitamisele tuleva muusika vaimsust silmas pidades.

Festival algab Jaani kirikus kolmapäeval, 9. juulil ansambli Tubae Revaliensis kontserdiga «Kuldne keskaeg». Koos Neeme Punderiga musitseerivad Hortus Musicusest tuntud Olev Ainomäe, Tõnis Kuurme, Riho Ridbeck, Valter Jürgenson ja Ivo Sillamaa. Samal õhtul on ka esimene öökontsert: Janne Sevtšenko, Villu Veski ja Tiit Kalluste esitavad meeleoluka muusikakava Ladina-Ameerikast Eestini.

Sel aastal ei ole traditsioonilist noorte vanamuusikaprojekti, ent noored vanamuusikud on esinemas ikka: Rakvere muusikakooli õpetajatest ja õpilastest koosnev ansambel Fiori Piret Villemi juhtimisel ja ajaloolise tantsu ansamblid Fioretto ja Saltatriculi esitavad muusikakooli orkestrimajas tantsuetenduse «Rõõmude aias». Selle kontserdi piletid on saadaval ainult enne algust, kehtivad ka festivali passid.

Samal õhtul laulab Viljandi baptistikirikus kontratenor Ivo Posti – laulja, kes on võõrsil rohkem tuntust kogunud kui kodumaal. Kontserdil kõlavad aariad J. Dowlandi, H. Purcelli ja G. Fr. Händeli ooperitest. Muusikutena toetavad karismaatilist lauljat Ene Nael (klavessiin), Peeter Sarapuu ja Ene Raik (barokkoboe).

Reedel, 11. juulil on esimene kontsert Jaani kirikus: kammerkoor Collegium Musicale Endrik Üksvärava dirigeerimisel esitab G. P. Palestrina «Missa Papae Marcelli» ja J. H. Schieni teose «Israelsbrünnlein». Öökontsert «Öised elanikud» saab teoks pärimusmuusika aida väikeses saalis – Ene Nael klavikordil (instrument on valminud aastal 2005 festivali ajal toimunud klavikordimeisterdamise kursuse raames) ja Lilian Langsepp gooti harfil esitavad valiku F. Couperini, D. Scarlatti ning W. Byrdi loomingust. Muusika vahele pajatab Aleksei Turovski lugusid ööelust loomariigis. Arvestades instrumentide intiimset kõla, on selle kontserdi pääsmete arv piiratud!

Laupäev, 12. juuli on välisesinejate päralt. Kell 19 esineb pärimusmuusika aidas suurim kollektiiv – 90-liikmeline VU ülikooli sümfooniaorkester Hollandist. Kontsert saab teoks koostöös Pärnus tegutseva Järvi akadeemiaga ja orkestrit dirigeerivadki kursuslased. Kell 22 algaval öökontserdil Jaani kirikus esineb Andrei Reshetini juhitav ansambel Katariina Suure Solistid Peterburist. Ansamblis mängib ka mullusel festivalil publikut hullutanud Jevgeni Sviridov.

Festival lõpeb pühapäeval, 13. juulil kell 18 Viljandi baptistikirikus kammerorkestri Klaaspärlimäng Sinfonietta kontserdiga. Kontsertmeister on Sigrid Kuulmann ja solistideks Lembit Orgse (klavessiin) ning «Klassikatähtedes» säranud Elina Netšajeva (sopran) ja Anni Ruugla (flööt). Kontsert on pühendatud Carl Philipp Emanuel Bachi 300. sünniaastapäevale.

Festivali piletid on müügil Piletilevis ja jaanipäevani on hinnad eriti soodsad. Festivali passid (35 eurot) on müügil ainult Viljandi infopunktis Vabaduse platsil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles