Suur kahjum lõpetas festivali

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui mullusel rokifestivalil oleks olnud 300 piletiostjat rohkem, oleks kulud ja tulud tasakaalu saanud. Paraku lõppes Rock Ramp enam kui 8000 euro suuruse kahjumiga ja tänavu pidu enam ei tule.
Kui mullusel rokifestivalil oleks olnud 300 piletiostjat rohkem, oleks kulud ja tulud tasakaalu saanud. Paraku lõppes Rock Ramp enam kui 8000 euro suuruse kahjumiga ja tänavu pidu enam ei tule. Foto: Elmo Riig / Sakala

Seitsme aasta jooksul nii edu nautinud kui kahju kannatanud Rock Ramp jääb pärast mullu saadud kahjumit tänavu sootuks ära, sest festivalil on tasumata arveid ja enne võlgade maksmist peakorraldaja uut pidu ette ei võta.

«Oleme veel praegugi võlgu maksuametile ja mõnele esinejale,» tunnistas 2007. aastast alates rokifestivali korraldamist juhtinud Juhan Nöps. «Mina seda praegu vedada ei soovi.»

Linna lisaabist ei piisanud

Nöpsi eesmärk on kõik mullused võlad aja jooksul ära tasuda ja enne arvetega ühele poole jõudmist ta uue rokipeo ettevalmistamisele ei mõtle. Eelmisel aastal jäi Rock Ramp teist korda suurde kahjumisse. Esimene kord oli 2009. aastal, kui kohustuste täitmiseks võttis peakorraldaja suure pangalaenu, mida ta veel hulk aastaid tagasi maksma peab. Ülejäänud viiel aastal on festivali tulud napilt korraldamise kulud katnud.

Mullune Rock Ramp lõppes korraldajatele enam kui 8000 euro suuruse kahjumiga. Sügise hakul tuli korraldusmeeskonnale appi Viljandi linn, kes andis oma reservfondist 5000 eurot lisatoetust ja nii kujunes tema abi mullu 10 000 euro suuruseks. Sellele vaatamata on MTÜ Rock Ramp praegu maksuametile võlgu 3720 eurot, millele on aja jooksul lisandunud veel 571 eurot intresse.

«Umbes 300 inimest jäi eelmisel aastal tulemata ja see on ligi 10 000 eurot piletitulu loodetust vähem,» põhjendas Nöps mullust kahjumit. Festivalil oli mullu umbes 3500 osalejat, nende seas lisaks piletiostjatele ka korraldajad ja esinejad. «Pingutasime ka bändidega pisut üle ja see tõi lisakulusid,» nimetas peakorraldaja veel ühe kahjumi põhjuse. Mullu esines 38 ansamblit ehk kuus rohkem kui aasta varem.

«Väga kahju, et selline pikkade traditsioonidega üritus ära jääb,» nentis Viljandi linnapea Ando Kiviberg. «Sellised sündmused, mis toovad linna külalisi, on Viljandile kindlasti tähtsad. Rokifestivali järele tundub nõudlust olevat.»

Ebaõnn või kehv korraldus

Rock Ramp on aastaid olnud kas nädal enne või nädal pärast folgifestivali, Viljandi rahvarohkeimat üritust. Kahe peo korraldajad on omavahel ka koostööd teinud. Seetõttu on pärimusmuusika festivali endine pealik ja praegune linnapea Ando Kiviberg rokifestivali probleemidega mõnevõrra kursis.

«Siin võib olla probleem korralduse kvaliteedis,» nentis ta. «Kui on olemas korralik finantsplaan, hea programm ning tugev turundus, siis on ebaõnnestumine võimalik vaid force majeure’i (vääramatu jõud – toimetus) korral. Minu teada mingit vältimatut õnnetust eelmisel aastal ei juhtunud.»

Kivibergi sõnul on linn valmis Rock Rampi rahaliselt aitama, kuid selleks on vaja korraldajate kindlat tegevusplaani, mis annaks linnajuhtidele kindluse, et nende antavast rahasüstist on pikaajaline kasu. «Saame toetada vaid jätkusuutlikku tegevust.»

Opositsiooni kuuluva Viljandi volikogu liige Juhan Nöps linnavalitsusse uut rahaabi küsima pole läinud. Tema sõnul oli veel pool aastat tagasi paar huvilist, kellele ta lootis festivali korraldamise üle anda, kuid nende entusiasm lahtus.

«Pole hullu! Eestis on festivale piisavalt,» arvas Nöps Viljandi rokipeo ärajäämise kohta. «Rääkisin sügisel Piletilevi esindajatega ja selgus, et neil oli suveks juba 40 festivali müügis. Seega konkurents on väga tihe.» Rock Ramp erines paljudest teistest Eesti rokipidudest selle poolest, et Viljandis esinesid vaid Eesti ansamblid. Festival Rock Ramp leidis Viljandis aset esimest korda 1970. aastate keskel, mis mitteametlikel andmetel oli esimene rokifestival Nõukogude Liidus.

Seejärel korraldati seda regulaarselt 1987. aastast kuni 1996. aastani. Siis elustas Juhan Nöps selle 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles