16 ostjat petnud mees sai kohtus karistuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese pettusena leidis mees veebiportaali kaudu ostja olematule vahvliküpsetajale.
Esimese pettusena leidis mees veebiportaali kaudu ostja olematule vahvliküpsetajale. Foto: Mari Luud / Õhtuleht

Kohus mõistis poolteise aasta pikkuse tingimisi vangistuse 25-aastasele kelmile, kes müüs veebiportaalide kaudu olematut vara.

Mees peab tasuma ka kogu ohvritele tekitatud 1011 euro suuruse kahju ja tasuma üle 600 euro kohtukulusid.

Karli Kiin alustas netiportaalide kaudu raha väljapetmist juba 2011. aasta algul. Kohtuotsusest selgub, et esimese kelmusega sai ta hakkama 2011. aasta veebruaris, kui leidis portaalist okidoki.ee inimese, kes soovis temalt osta vahvliküpsetajat.

Esmalt pani mees olematu vahvliküpsetaja müügi kuulutuse internetti üles, seejärel leidis inimese, kes soovis selle 25 euro eest ära osta. Ohver ja olematu kauba müüja leppisid kokku, et viimane saadab kauba teise linna pakiautomaati. Ohver tasus ette nii ostusumma kui kauba saatmise kulu. Kui 29 eurot oli Kiini arvele jõudnud, mees kadus ja mingit kaupa ei saatnud.

Nii tegutses Karli Kiin 2012. aasta sügiseni, pettes 16 inimest, kusjuures 14 kelmust pani ta toime 2012. aasta jaanuari ja septembri vahel. Selleks ajaks oli internetti ilmunud palju hoiatusi ohvritelt, kes manitsesid netiostjaid Kiinilt asju mitte küsima. Neljal juhul laskis Kiin ohvril kanda raha oma elukaaslase pangakontole.

Lisaks vahvliküpsetajale müüs mees interneti kaudu ka olematut köögiviljaviilutajat, lauamängu, ATV käigukasti, mängukonsooli, raamatut ja kaht telefoni. Kõige rohkem leidis ta aga ostjaid Eestit väisanud maailmakuulsate muusikute kontsertide pääsmetele.

Kelmuste käigus küsitud summad jäid 13 ja 185 euro vahele. Kõige kallimalt müüs Kiin 2012. aasta septembris mobiiltelefoni IPhone4. Seda tegi ta kasutajanime Kutsik45 all 370 euroga. Tehingu algul leppis ta ohvriga kokku, et too maksab poole summast ettemaksuna ja poole siis, kui kauba kätte saab. Ohver kandis 185 eurot Kiini elukaaslase kontole, ent telefoni ei saanud.

Pärast seda tehingut Kiin tabati ning saadeti 16 kelmuse eest kohtu ette.

Karli Kiinile mõisteti mai keskel kokkuleppemenetlusena poolteist aastat tingimisi vangistust poolteise aasta pikkuse katseajaga. Mees allutati käitumiskontrollile ja 16 ohvrile peab ta tagasi maksma 1011 eurot ja 70 senti. (Sakala)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles