Tänavune maasikasaak tõotab jääda kasinaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa taluperemees Heino Ilisson müüs maasikaid konkurentidest tunduvalt soodsama hinnaga.
Valgamaa taluperemees Heino Ilisson müüs maasikaid konkurentidest tunduvalt soodsama hinnaga. Foto: Mikk Mihkel Vaabel

Esimesed eestimaised maasikad jõudsid turulettidele juba juuni algul ja suurimat saaki on oodata nädala pärast. Mullusega võrreldavat marjauputust tänavu paraku ei tule.


«Mis te neist tühjadest kastidest veel hoiate?» küsib vanem naine Udsu talu peremehelt Heino Ilissonilt, kui too veidi pärast keskpäeva Viljandi turul leti taga juttu ajab.

«Kohe korjan kokku,» kostab peremees vastuseks.

«Väga kahju, et enne siit mööda läksin. Järjekord oli ees, seepärast ei märganud head kaupa,» on maasikateta jäänud klient pettunud.
«Hinnaga panin vist natuke mööda. Oleks kõrgem olnud, poleks järjekorda tekkinud ja saaksin veel müüa,» sõnab Ilisson. Tema näost ei saagi aru, oli see nüüd öeldud tõsiselt või naljaga pooleks.

Just Valgamaa mees Ilisson oli esimene, kes tänavu Eesti maasikad Viljandi turule tõi. See oli juuni teisel nädalal ja esimesel päeval maksis kilo tervislikke marju 110 krooni. Juba järgmisel päeval võtsid lettidel võimust Poola maasikad ja kohalike hind langes 70 kroonile. Paar nädalat hiljem tegi Udsu talu leti viimsestki marjast puhtaks turu odavaim, 35-kroonine kilohind.

Saak mullusest kehvem

Kes Heino Ilissoni letist marju ei saanud, võis neid osta veel neljalt kaupmehelt, kellest üks müüs vaid Leedu maasikaid. Neil jäi hind 40 ja 50 krooni vahele. Poola saaki enam näha ei olnud, kuid Ilissoni sõnul on Leedu marjadki vaid ümbernimetatud Poola omad.

Eesti maasikatega kauplevad turulised saaki just kiita ei saa: marju on kõigil vähe.

«Tänavu on ikka kehvem saak kui möödunud aastal. Sadanud on palju ja päikest olnud vähe, nii et marjad on väiksed ja hapukad,» räägib Malle Tõnisson, kes müüb Nõmme talu toodangut. «Vast suve peale kasvavad magusamaks.»

Kuigi turule toodud marjad on kutsuvalt punased, on müüjal maitse suhtes õigus: maasikad on tavalisest hapumad. Ometi loodab nende kasvataja, et põllule jäetud marjad jõuavad ilusamaks ja magusamaks kasvada.

Kehva ilma üle kurdavad kõik müüjad. Pikk ja külm talv on taimedele liiga teinud, nüüd kimbutavad niiskus ja vähene päike. Mõni maasikakasvataja on hädas hallitusega, mis hävitab ka tooreid marju ja jätab saagi hoopis tulemata.

«Tänu ilmale ei valmi marjad ühekorraga. Kui oleks palav, kestaks maasikaaeg terves Eestis vaid nädala. Mõni aasta tagasi oli nii,» teab Ilisson rääkida.

Temale teeb põld tänavu ka muul põhjusel muret. «Mingi haigus on sisse löönud. Maasikapõõsad jäävad väikseks ega anna ilusat saaki,» kurdab ta.

Suure tõenäosusega on tegemist maasika-närbumistõvega, millest on väga keeruline lahti saada. See valmistab maasikakasvatajale palju peavalu, kuid sööjad märkavad ehk vaid, et marjad on pisemad.

Hind veel langeb

Kui tänavused esimesed Eesti maasikad tulid Viljandis turule 110-kroonise kilohinnaga, siis praegu saab sama raha eest juba ligi kolm kilo marju. Kannatlik ootaja võib mõne aja pärast, kui ilus ilm püsib, veidi enam kui saja krooni eest viia koju juba ligi viis kilo maasikaid.

«Kui kõigile korraga palju marju tuleb, võib hind langeda 25 või 30 krooni peale. Siis lööb maasikauputus turu umbe,» ennustab Heino Ilisson.

Need, kes tahavad turult maasikaid osta madalaima hinnaga, peaksid marjakasvatajate sõnul veel umbes nädala ootama. Selleks ajaks ennustavad nad tänavu maasikate kõrglainet.

Kes tahavad saada kõige ilusamaid maasikaid, peaksid turul võimalikult ruttu ära käima, sest erilist ilu buumi ajal saabuvatelt marjadelt kasvatajate sõnul oodata ei tasu.

Et saada eriliselt head tehingut, tuleks Ilissoni sõnul turust hoopis eemale hoida ja oma moosikraam ise korjata. «Tuleb marjakasvatajale ette helistada ja kokku leppida, siis saab oma karpide ja ämbritega korjata nii palju, kui süda lustib,» räägib ta.

Udsu talus on selleks puhuks üks põld, mis on teistest vanem ja turumaasikaid enam ei kanna. Peremehe sõnul saab neist kümnekroonistest marjadest sama hea moosi kui turul müüdavatest tunduvalt kallimatest mammudest.

Kauplejate sõnul on aga tung maasikate järele nii suur, et marjad lähevad müügiks mis tahes hinnaga.

Kell on vaevalt pool üks, kui Heino Ilisson oma tühjad maasikakastid kokku pakib ja kodu poole sõitma hakkab. Kuigi üksikud marjamüüjad on veel turule jäänud, on tema äri tänaseks tehtud. Homme on ta ilmselt juba uute maasikatega tagasi. Kui palju temal ja teistel marjakasvatajatel sel suvel Viljandi turu jaoks maasikaid jätkub, näitavad eelolevad nädalad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles