Viljandi linnapea soovib saada folgi omanikuks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oma tööaega raekoja ja pärimusmuusika aida vahel jagav Ando Kiviberg on sattunud opositsiooni rünnaku alla tegevusega Viljandi suurima festivali korraldamisel.
Oma tööaega raekoja ja pärimusmuusika aida vahel jagav Ando Kiviberg on sattunud opositsiooni rünnaku alla tegevusega Viljandi suurima festivali korraldamisel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lisaks vähesele töötegemisele linnavalitsuses heidab opositsioon Viljandi linnapeale ette ka pärimusmuusika festivali kaubamärkide enesele taotlemist ning palgasummat, mida meer festivali korraldamise eest saab.

Eelmise aasta 10. septembril võttis patendiamet menetlusse eraisik Ando Kivibergi esitatud taotluse, millega too soovib saada kaubamärkide Viljandi Folk Music Festival, Viljandi Folk ja Viljandi Pärimusmuusika Festival omanikuks.

Opositsiooni suurima partei, Reformierakonna fraktsiooni juhi Loit Kivistiku sõnul näevad tema erakonna liikmed selles märke, et linnapea Ando Kiviberg kavatseb kaaperdada festivali, mida ta 20 aastat on korraldanud.

Kiviberg: soovisin festivali päästa

Ando Kiviberg kinnitas, et varguse plaani tal ei ole ning kaubamärkide kaitsmise protsess sai alguse hoopis seetõttu, et temani jõudis 2011. aastal kuuldus, et festivali üritatakse hoopis mittetulundusühingult Eesti Pärimusmuusika Keskus ära varastada.

«See oli aeg, kui meil oli kohviku pärast käimas väga keeruline kohtuvaidlus,» tuletas Kiviberg meelde. «Ma ei saa kahjuks kommenteerida kõiki selle protsessi tagamaid, aga ühel hetkel oli vaja kiirelt tegutseda.»

Linnapea sõnul ei saanud ta tol hetkel alustada kaubamärgi registreerimist mittetulundusühingu nimele, sest see oleks olnud liiga avalik tegutsemine. «Andsin plaanist teada ühele aida töötajale, kes oli ainsana protsessiga kursis,» rääkis ta.

Eile kogunesid Eesti Pärimusmuusika Keskuse liikmed ning nõukogu ja seal andis Kiviberg ülevaate käimasolevast protsessist ning lubaduse, et pärast kaubamärkide registreerimist annab ta need tasuta üle mittetulundusühingule.

Ühingu nõukogu liikme Tonio Tamra sõnul esitati Ando Kivibergile sel teemal palju küsimusi. «Räägiti ka eetikast, aga kuivõrd tegu oli tõesti perioodiga, mis oli ühingu jaoks kriitiline ning tuli tegelda festivali võimaliku päästmisega, siis mõisteti, miks see protsess on niimoodi käinud,» lisas Tamra.

Loit Kivistiku meelest tundub Kivibergi tegevus pahatahtlik. «Ta on taotluse esitanud oma sõprade selja taga ning mittetulundusühingu Eesti Pärimusmuusika Keskus teadmata,» leidis ta.

Kivibergi kinnitusel pole tal kunagi olnud kavatsust festivali endale võtta. «See on minu elutöö, aga see peab kuuluma rahvale. Eesti Pärimusmuusika Keskus ja pärimusmuusika edendamine on see, millesse panustan elu lõpuni,» ütles linnapea.

Kaubamärkide registreerimine on praegu menetluses ja sellele võib kuluda taotluse esitamisest alates kümme kuud.

Opositsiooni häirib palga suurus

Lisaks kaubamärkide registreerimisele heidab opositsioon Ando Kivibergile ette ka liiga suurt palka, mida too saab festivali korraldamise eest. Reformierakonna liikmete andmetel on see 1700 eurot kuus, mida linnapea teenib lisaks oma 2500 euro suurusele põhipalgale linnavalitsuses. Kivibergi kinnitusel on kunstilisele juhile makstav palk väiksem, kuid täpset summat ta ei öelnud.

Kivibergi töö jätkamine festivali korraldamisel oli volikogus arutlusel novembris ja siis selgitas ta opositsiooni liikmetele, et hakkab kunstilise juhina teenima summat, mis võrdub umbes kahe Viljandi keskmise kuupalgaga. Statistikaameti andmetel oli novembris Viljandi maakonna keskmine palk 784 eurot.

Palga suurust taunivad opositsioonipoliitikud viitavad asjaolule, et linn toetab ühingu tegevust aastas 45 000 euroga, kuid Kivibergi töötasu suurus koos maksudega on samal perioodil nende arvutuste kohaselt ligi 30 000 eurot. «Proportsioonid on väga paigast ära,» leidis Loit Kivistik.

Linnapea sõnul on vastasleeri süüdistused otsitud ning absurdsed. «Eriti inimeste poolt, kelle valitsemise ajal on tehtud segase taustaga otsuseid nagu bussijaama erastamine või maatükkide võõrandamised,» viitas ta reformierakondlastele. Praegune linnavalitsus ei ole Kivibergi sõnul toetust tõstnud.

«Viljandi heaks kavatsen ma töötada kire ja õhinaga nii kaua, kui lubatakse. Kui aga minu aja röövib süüdistuste tõrjumine, on seda keeruline teha.»

ARVAMUS

RANDEL LÄNTS,
Viljandi volikogu esimees

Tahame kindlasti Ando Kivibergiga kohtuda ning talle küsimusi esitada. Ma ei tea, mis põhjendused on kaubamärkide registreerimise taga, kuid tunnistan, et esmapilgul näeb asi kehv välja.

Kui palganumbrist rääkida, siis see ei lähe päriselt kokku sellega, millest me novembris aru saime. Minu teada oli jutt kolmekohalisest summast. See on linna seisukohast tähtis teema, sest linna antava toetusega võrreldes, on suhe paigast ära.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles