Kohus tõmbas kooliuuendustele pidurid peale

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nelja kooli liitmine on viinud kogukonna esindajad ja vallavalitsuse kohtuuksi kulutama.
Nelja kooli liitmine on viinud kogukonna esindajad ja vallavalitsuse kohtuuksi kulutama. Foto: Sakala

Kohus vaagis Suure-Jaani valla koolivõrgu ümber keerlevaid vaidlusi ning seadis esialgu piirangu, mistõttu ei tohi enne lõplikku lahendit praegusi klasse kaotada.

Vallavanem Tõnu Aavasalu sõnul uus kool siiski luuakse põhikooli eraldamisega Suure-Jaani gümnaasiumist ning Suure-Jaani, Kildu, Tääksi ja Sürgavere põhikooli hakkab juhtima üks direktor.

Ettearvamatud tagajärjed

Vallavanem tõdes, et on raske ennustada, mis sügisel õigupoolest saama hakkab. Tõnu Aavasalu hinnangul võivad kohtuskäigul olla ettearvamatud tagajärjed. Ta uskus, et esimene istung võib tulla juba juunis.

Sürgavere lasteaia-põhikooli hoolekogu liikme Vahur Vingisaare ütlemist mööda poleks seda jama tulnud, kui vald oleks lapsevanemaid kuulda võtnud.

Tüli vallajuhtide ja lapsevanemate esindajatega läks Vingisaare sõnul eriti teravaks pärast lepingu sõlmimist, millest vald taganes. «Me oleme teinud palju järeleandmisi, kuid valla suhtumine on olnud jäik.»

Vallavanem näeb olukorda teisiti. «Me oleme nendega mitu kompromissi vormistanud, ent aina tullakse uute nõudmistega. Aga me võtame asja rahulikult ja loodame, et mõistus võidab.»

Aavasalu sõnul on praegune teadmatus hullem kui teha kohe otsus, et piirkondlikes koolides pannakse kolmas kooliaste sügisest kinni.

Vingisaare hinnangul on uuendustega kiirustatud. «Lapsevanematele anti ainult kuus kuud, et selleks valmistuda. Me ei taha, et meie lapsed oleksid katsejänesed,» rääkis ta. «On olnud ainult teavituskoosolekud, kuid mitte arutelusid.»

Vingisaare sõnul pole seni teada, kes hakkab uues koolis õpetama või millised on õppesuunad. «Me loodame siiralt, et leiame võimuliiduga siiski kompromissi. Ainuüksi selleks, et meid kuulda võetaks, pidime kohtusse pöörduma,» lausus ta.

Istungimenetluse taotlemine

12 vallaelaniku märtsi lõpul Tartu halduskohtule esitatud kaebuses on kirjas, et vaidlustatud otsusega võidakse Kildu ja Tääksi põhikooli ning Sürgavere lasteaia-põhikooli tegevus järk-järgult lõpetada. Kaebuse kohaselt võivad sellised otsused viia kogukonna väljasuremiseni.

Kaebajad palusid õiguskaitset, et säilitada valla koolide olukord ning anda nende töötajatele ja lastele kindlus, et koolid ei lõpeta veel tegevust.

Lapsevanemaid esindava vandeadvokaadi Ramon Raski sõnul leidsid lapsevanemad valla otsuse peale kaebust esitades, et nende õigusi on rikutud, ning nad paluvad kohtul valla koolide ühendamise otsus tühistada.

Tartu kohtute pressiesindaja Krista Tamm ütles, et praeguse info kohaselt on pooled taotlenud istungimenetlust, kuid kohus ei ole selles veel seisukohta võtnud. «Tõenäoliselt selgub selle nädala jooksul, kas kohtuasja menetletakse istungi- või kirjaliku menetlusega,» selgitas ta.

Esialgu loodeti, et 1. augustil alustab tööd Suure-Jaani kool õppekohtadega Suure-Jaanis I–IX klassi õpilastele ning Kildul, Tääksis ja Sürgaveres I–VI klassi õpilastele.

Kui 2005. aastal õppis valla koolides 859 õpilast, siis nüüd on neid 460 ning väljaspool valda asuva kooli kasuks on otsustanud juba 137 õpilast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles