Vanasõidukid vuravad läbi Viljandimaa

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Sirk
Indrek Sirk Foto: Peeter Langovits

Jaanilaupäeval sõidavad läbi Viljandimaa vanasõidukid, mis osalevad «Jaanitule teekonnas».


Suurt osa Eestit ja pisut Lätitki haarav suursõit pidi seekord koosnema kolmest osast, kuid esimene, laupäevast tänaseni kavas olnud vanatehnikalaager Laitse Rallypargis jäi huviliste puuduse tõttu ära.

Korraldajate kinnitusel leiavad aset «Jaanitule teekond» ja teist aastat «Kindral Laidoneri memoriaal».

Teekonna koostaja Indrek Sirk ütles, et suursõidu põhiüritusele «Jaanitule teekonnale» on registreerunud 126 sõidukit ja «Kindral Laidoneri memoriaalile» oodatakse 32 taastamistööde pärlit.

Umbes tuhande kilomeetri pikkune «Jaanitule teekond» saab alguse homme kell 10 Harjumaal Laitse Rallypargis, kulgeb läbi Järva-, Viljandi-, Tartu-, Põlva- ja Võrumaa, põikab Lätti ja seejärel Valgamaale ning lõpeb laupäeval Pärnumaal Vändras.

Kindral Laidoneri mälestussõit algab reedel Tallinnast ning kulgeb Mandri-Eesti läänepiiril Haapsalu ja Lihula kaudu Pärnusse. Sõidu pikkus on ligi 200 kilomeetrit.

Mõlemal marsruudil kulgejate eesmärk on jõuda laupäeval Pärnus peetavale suurele vanasõidukite paraadile. Kindral Laidoneri mälestussõidu peakorraldaja Märt Aarne andmeil osales eelmise aasta üritusel paarsada eri eas vanasõidukit ja loodetavasti umbes sama palju tuleb osalisi ka seekord, ehkki eelregistreerunuid on pisut vähem.

Lisaks osavõtjatele Eestist on oodata väliskülalisi. «Kutsusime külalisi Soomest, Rootsist, Lätist ja Venemaalt ning püüdsime leida kontakte Poolast,» lausus Aar­ne. «Tulla lubasid Soome ja Läti vanatehnikahuvilised.»
Pealtvaatajaile on näitused tasuta.

Peakorraldaja Tõnu Piibur selgitas, et kogu Eesti selle ala huvilisi koondavat vanatehnika suursõitu korraldatakse iga viie aasta tagant Eesti vanatehnikaklubide liidu egiidi all.

Kindral Laidoneri mälestussõit leidis esimest korda aset eelmisel aastal ning et tänavu on teekond lühem, eelistavad seda need huvilised, kes oma sõiduki vanuse või enese hõivatuse tõttu ei saa neli päeva järjest teel olla.

««Jaanitule teekonnal» võib näha kõikvõimalikke mootoriga vanu liiklusvahendeid, alates mopeedidest ja mootorratastest ning lõpetades veoautode ja bussidega,» rääkis Piibur. ««Kindral Lai­doneri memoriaalil» sõidab taastamistööde šedöövreid ja ka neid sõidukeid, mille vanus küünib üle 80 aasta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles