Rabakustutaja: kogu ümbrus oli paksus suitsupilves

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raba kustutamine.
Raba kustutamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Esimene pilt, mis päästjatele teisipäeva õhtul Parika raba põlengul avanes, tekitas hirmu, sest osa rabast ja lähedal asuvast metsast oli mattunud suurde suitsupilve ning tundus, et tules on hektareid turbapinnast ja metsa.

«Pool tundi veel ja suur hulk metsa oleks maha põlenud,» nentis Kolga-Jaani vallavanem Kalevi Kaur, kes vabatahtlike pritsimeeste komando liikmena neli ja pool tundi raba kustutas.

Jõgeva mehed jõudsid esimesena

Kauri selgitusel oli kõige koledam hetk algul, kui päästjad ei teadnud veel põlengu ulatust. «Vaatepilt ennustas palju suuremat tulekahju,» sõnas ta.

Kella poole kuue ajal õhtul Parika raba Kolga-Jaani-poolses servas puhkenud põlengule jõudis esimesena Jõgeva meeskond, kes oli väljakutse hetkel olnud Põltsamaal. Napp minut hiljem olid kohal Kolga-Jaani vabatahtlikud ja veidi pärast seda juba Viljandi mehed.

Sel hetkel põles rabas neli auna ning paar tuhat ruutmeetrit metsaalust. Kustutamisele kulunud neli ja pool tundi on rabapõlengu kohta väga lühike aeg. «Tõepoolest saadi üsna kergelt hakkama, arvestades, et rabapõlenguid on kustutatud ka kaks nädalat,» tunnistas Lõuna-Eesti päästekeskuse pressiesindaja Astra Pintson-Käo.

Vabatahtlikel on olnud palju tööd

Millest tuli alguse sai, ei oska keegi arvata. «See on suur mõistatus,» tunnistas Kaur. Omaniku kinnitusel selles rabaosas töid ei tehtud ja inimesi seal polnud. Pintson-Käo andmetel olid sissepääsuteedel tõkkepuud korrektselt ees. «Aga rabapõleng võib alata ka pudelipõhjast, kui päike sellele sobiva nurga all peale paistab,» lisas ta.

Kolga-Jaani 12 vabatahtlikul päästjal on sel kevadel olnud tööd väga palju. Pühapäeval ja esmaspäeval aitasid Kolga-Jaani mehed kustutada suurt põhukuhjade põlengut Adaveres. Sealt jõudsid mehed tagasi teisipäeval kella 17 ajal ning pool tundi hiljem tuli juba Parika raba süttimise teade.

Sinna kihutasid järgmised viis meest. Öösel said nad rahulikult kodus olla, kuid juba kolmapäeva ennelõunal tuli teade järgmise kulupõlengu kohta, kuhu vabatahtlikud appi sõitsid. «Väga tublid mehed on, aga kaua nad niimoodi jaksavad,» arutles Kaur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles