Viljandi jaanilõke sütib täna

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanituli
Jaanituli Foto: Peeter Langovits

Selleks ajaks, kui president Viljandis võidutuld jagama hakkab, on linna ametliku jaanilõkke tukid ilmselt juba kustunud, sest linnavalitsus on otsustanud jaanipeo ühendada teisipäevase kontsert­etendusega.

Ümera lahingu 800. aastapäevale pühendatud etendus on osa võidupühal Viljandis peetava paraadi kultuuriprogrammist, mida korraldab Kaitseliit.

Etendus kulmineerub 22. juuni südaööl Kaevumäel muinastule süütamisega. Korraldajad ei soostu veel avaldama, kuidas noorkotkad ja kodutütred leegi läidavad, kuid igal juhul tehakse seda iidsel moel. Jaanisimman peetakse pärast seda lauluväljakul.

Kolmapäeva hommikul liidetakse muinastuli Tori sõjameeste mälestuskirikus süüdatud mälestustulega ning nii tekib võidutuli, mille president annab paraadil edasi kõigile maakondadele jaanitulede süütamiseks.

Linnapea Kalle Jents selgitas, et linnavalitsust ajendas jaanipidu varasemaks nihutama võimalus kaks sündmust ühendada. «Me ei näinud mõtet hakata järgmisel päeval eraldi tuld tegema,» lausus ta.

Nii jääb linnal ära ka topeltkulu, sest kontsertetendust toetab Viljandi umbes sama suure summaga, kui tavaliselt on kulunud jaanitulele.

Võidupüha paraadi pressiesindaja Taive Kuuse sõnul kasutavad omavalitsused, kus paraadi korraldatakse, sageli võimalust jaanipidu koos eelmise õhtu kontsertetendusega maha pidada.

«See on linna vaba valik,» ütles Kuuse. «Aga kui rahvas on niikuinii väljas, siis miks mitte seda kasutada.»

Eelmisel nädalal selgus, et viljandlastel on võimalik siiski ka õigel päeval avalikku lõket nautida. Haridus- ja kultuuriameti juhataja Katrin Mändmaa ütles, et omavalitsus aitab järve ääres tegutseva Rannakohviku pidajatel tulematerjali muretseda. Koos Rannakohvikuga korraldas Viljandi jaanipeo ka eelmisel aastal.

Rannakohviku juhataja Kaja Tikko tõdes, et kuna linn otsustas peole õla alla panna alles eelmisel nädalal, võib kohvikul jaaniõhtuks pillimeeste leidmisega raskusi tekkida. «Aga muusikat mängime igal juhul, lõke põleb ja kohvik on avatud,» lubas ta.

Kui Rannakohviku juures saab jaaniõhtut veeta tasuta, siis Järveotsal peetavale suurele jaanipeole pääsemiseks tuleb osta pilet. Seal on laval hulk tuntud eesti muusikuid ning kunagine diskokuulsus Boney M.

Järveotsa jaanitule pressiesindaja Robert Marketovi sõnul on piletimüük läinud väga hästi, kuid täpset arvu ta öelda ei osanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles