Indrek Tarandil tuleb kleebiste pärast vormikandjatega tegemist teha

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei leiab, et Indrek Tarand (pildil) teeb renditud mikrobussiga sõites endale reklaami, see aga on praegu keelatud. Tarand ise on veendunud, et tema valimisseadust ei riku.
Politsei leiab, et Indrek Tarand (pildil) teeb renditud mikrobussiga sõites endale reklaami, see aga on praegu keelatud. Tarand ise on veendunud, et tema valimisseadust ei riku. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Oleneb, kes küsib,» kostis telefonikõne vastu võtnud europarlamendi liige ja kandidaat Indrek Tarand pärast helistajaga teretamist. Väikese pausi järel lausus ta mõõdukalt üllatunud häälega: «Politseist?»

Kirjeldatud telefonivestlust pidas Tarand täna päeval mõni minut pärast kella kolme Viljandi kohvikus, kuhu ta oli tulnud valijatega kohtuma. Kõne ajendiks oli kaebus, mille kohaselt rikub ta Euroopa parlamendi valimise seadust. Ise ta küll seda meelt ei ole.

Saadik leppis helistanud politseinikuga kokku, et läheb homme hommikul kella poole üheksaks Põhja prefektuuri kesklinna politseijaoskonda ütlusi andma.

Nimi ja valimisnumber

Indrek Tarand on oma sõnul veendunud, et kõnealune kaebus laekus mõnelt suurparteilt. Sellisel juhul algas sündmusteahel täna hommikul, kui ta sõitis renditud Mercedes-Benz Vito mikrobussiga Toompeale. Tarandi sõnul pani see riigikogu kihama.

Küsimus on Mercedesele paigaldatud kleebistes. Mikrobussil on Tarandi perekonnanimi ja number 183, mis on tema kandidaadinumber eelseisvatel valimistel.

Bussil leidub ka teistsuguseid sõnumeid. Näiteks tekst «A-klassi tõhusus», mis viitab kandidaadi selgitust mööda koduseadmete energiatõhususe määrale. Ka Vitole kleebitud rohelised, kollased ja oranžid jooned on samasugused, nagu Euroopa Liidus kehtestatud energiamärgistuse süsteemil.

«Ma ei näe võimalust, et ma milleski süüdi jään,» lausus Indrek Tarand vahetult pärast politseiga vestlemist Viljandis Tartu tänava parklas seisvat bussi vaadates ning laiutas käsi.

Selles, et ta valimisseadust ei riku, on ta oma sõnul veendunud. Näiteks «183» on tema käsitlust mööda suvaline arv, olgugi et see seostub tema valimisnumbriga.

«So what?» kehitas Tarand õlgu ning suunas näpu läheduses parkiva takso poole. «Miks on näiteks sellel autol number 1700?»

Politsei: tegu on välireklaamiga

«Politsei hinnangul on antud juhtumi puhul tegemist poliitilise välireklaamiga,» ütles politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Tuuli Härson. «Aktiivse agitatsiooni perioodil tuleb kandidaadil hoiduda avalikus linnaruumis selliseid reklaamkirju kandva sõidukiga liiklemast ja seda eksponeerimast ka eravalduses kujul, kus reklaam on avalikkusele nähtav. Sõiduki kasutamiseks tuleb aga reklaamid eemaldada.»

Euroopa parlamendi valimise seaduse paragrahvi 5 prim 1 ütleb: «Üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel ning muu poliitiline välireklaam on aktiivse agitatsiooni ajal keelatud.»

Aktiivse agitatsiooni aeg algas 16. aprillil.

Euroopa parlamendi valimiste hea valimistava valvur Urmo Kübar tõdes pärast ajakirjanikult telefonitsi olukorra kirjelduse kuulmist, et tegemist on piiripealse käitumisega, mida on Eestis ette tulnud ka eelmistel valimistel.

«Heade tavade juurde käib see, et seadustest peetakse kinni. Niisuguse käitumisega antav sõnum, justkui oleksidki seadused selleks, et leida võimalus neist mööda hiilida, ei ole väärikas ega mõistlik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles