Välisministeerium palub Eesti ametikandjatel mitte osaleda Venemaa saatkonna korraldatavatel pidustustel

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti venekeelsete elanike jaoks on traditsiooniliselt 9. mai tähistamise keskmes pronkssõduri monument Tallinna Siselinna kalmistul. Samal ajal on Venemaa saatkonnal tavaks sel päeval korraldada ka ametlikke pidustusi.
Eesti venekeelsete elanike jaoks on traditsiooniliselt 9. mai tähistamise keskmes pronkssõduri monument Tallinna Siselinna kalmistul. Samal ajal on Venemaa saatkonnal tavaks sel päeval korraldada ka ametlikke pidustusi. Foto: Liis Treimann/Postimees

Välisministeerium läkitas kõigile ministeeriumidele märgukirja, milles palub Eesti riigi ametikandjatel jätta tänavu osalemata Venemaa saatkonna ja teiste idanaabri esindusorganisatsioonide pidustustel, mida korraldatakse võidupüha ja Venemaa päeva puhul.

«Venemaa Föderatsiooni saatkonnad ja muud esindused korraldavad üldiselt vastuvõtte ja pidustusi seoses 9. mai ja 12. juuni tähtpäevaga. Paljud meist saavad neile üritustele kutse. Välisministeeriumi juhis kõigile VMi töötajaile on neil üritustel mitte osaleda, mitte mingil tasemel. Soovitame samast juhisest lähtuda ka kõigil teistel ametkondadel. Oma mitteosalemist ei pea põhjendama. Vajadusel, kuluaarivestlustes, saab loomulikult viidata sellele, et me mõistame hukka Putini režiimi agressiivse tegevuse Ukrainas ja ei pea seega võimalikuks Venemaaga suhtluse jätkumist stiilis business as usual. Venemaa vastuvõttudel mitte osalemise juhis kehtib seni, kuni saadame vastuvõttude osas uue juhise,» seisab välisministeeriumi Ida-Euroopa ja Kesk-Aasia büroo direktori Celia Kuninga kirjas.

9. maid tähistatakse Venemaal suurejooneliselt Teise maailmasõja ehk Suure Isamaasõja võidupäevana. Euroopa Liidu riikides kannab see Euroopa päeva nime.

12. juunit hakati Venemaal 1990. aastal vastu võetud riikliku suveräänsusdeklaratsiooni auks pidupäevana tähistama 1992. aastal. Kaks aastat hiljem muudeti see riigipühaks ning nimetati iseseisvuspäevaks. Praeguse nime - Venemaa päev - sai 12. juuni 2002. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles