Tants vallutab ka kaubanduskeskused ja kiriku

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
27. aprillil saab Viljandi raekojas näha etendust «Idüll».
27. aprillil saab Viljandi raekojas näha etendust «Idüll». Foto: Luise Sommer

23.–29. aprillini peetav tantsunädal on mõeldud positiivse propagandana kõigile, kel tantsu ühe või teise palge vastu huvi võiks olla – mitmekülgsete üritustega nädal annab võimaluse ka oma tantsu mõistet avardada.

Tantsunädala kunstiline juht Ele Viskus, mida peate tänavuse tantsunädala programmis kõige põnevamateks üritusteks – kas on ka midagi täiesti uut?

Uued asjad meie kavas on kaks tantsuteemalist loengut, mis mõlemad leiavad aset Kondase keskuses. Koostöös Ööülikooliga räägib Kalev Rajangu teemal «Tantsin sinuga taevas ehk mis kargust kargab mõnutustatud järellihaline ebard» ning Kondase keskuse vestlussarja «Ääremärkused» raames räägib antropoloog Paul Firnhaber tantsust müütide ja rituaalide kontekstis. Moodsa tantsu lavastustest võiks esile tuua Cabaret Rhizome’i «Mutantants ehk tuhat tantsu, mida tantsida enne, kui sured», mis on vaadeldav visuaalse tantsu-uurimusena ning kindlasti igaühele midagi pakkuv nii spektaakli kui kontseptsiooni poolest. Noorte koreograafide töid tutvustavad Sõltumatu Tantsu Ühenduse sari «Premiere» ning Ugala teatris toimuv tantsuteisipäev, kus lisaks Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia koreograafide lõputöödele on üleval ka fotonäitus tantsuteemalistest fotodest, mida konkursi raames koguti. Lisaks avalikele üritustele on palju kooliprogramme erinevates Viljandi ja maakonna koolides.

Kellele tantsunädal eeskätt mõeldud on?

Tantsunädal on mõeldud positiivse tantsupropagandana igaühele, kellel tantsu ühe või teise palge vastu huvi võiks olla. See kõlab väga üldsõnaliselt, aga kuna tantsu mõiste ise haarab endas nii erinevaid nähtusi, siis on meie eesmärk olnud tuua Viljandimaale erinevaid tantsu vorme ning neid ka võimalikult kättesaadavaks teha, samuti leida neile õige sihtrühm ning julgustada igaühe huvi tantsu vastu.

Kui palju võiks linnarahvas sellest osa võtta ja kuidas julgustaksite inimesi seda tegema?

Enamus meie kavast ongi linnarahvale suunatud, kavast leiab midagi nii noor kui vana, tantsuga tegeleja kui ka tantsukaugem inimene. Kes leiab oma fotokogust tantsuteemaga seonduvad fotosid, kes tahab laupäeva õhtul jalga keerutada, kes tahab tantsuteemadel kaasa arutleda või mõnda tantsuetendust näha – kõigile on midagi. Et enamik kavas leiduvatest üritustest on tasuta, siis tasub kava jälgida ning lihtsalt kohale tulla.

Viljandi tantsulinnana – kui palju siin muul ajal tantsu näha on või ise jalga keerutada saab?

Tantsulinnaks võib vist Viljandit pidada küll, kuna aasta läbi on siin tänu kultuuriakadeemiale tantsutudengite töid — nii etenduste kui õpetamise vormis. Ka Ugalas ning pärimusmuusika aida tantsumajas saab aasta läbi ühel või teisel moel tantsust osa. Lisaks sellele tegutsevad Viljandis laste ja noorte tantsustuudiod, kes oma aktiivsete juhendajate eestvõtmisel aina Viljandi linnaruumi tantsuga rikastavad. moodsat tantsu ja paljut muud on ka Noore Tantsu festivalil, mis juba üle 20 aasta suviti aset leidnud. Tantsunädal tutvustabki oma iga-aastase laiaspektrilise tegevusega linnarahvast tantsu võimalike variantidega, et ka teised tantsusündmused aasta jooksul esile tuleksid.

Kui suurt ettevalmistust tantsunädal eeldab? Teid on näha paljudes erinevates kohtades alates kaubanduskeskustest ja lõpetades kirikuga.

Ettevalmistusprotsess on pikk ja pidev, kokkulepete tegemine erinevate intrigeerivate uute koostööpartneritega käib aasta läbi. Et peakorraldajad ise tantsu vallas pidevalt aktiivselt tegutsevad, siis hoitakse silmad-kõrvad lahti kogu aeg, et kevadel jälle midagi uut ja sisukat meie kavva lisada. Kaubanduskeskusest kirikusse, üldhariduskoolist teatrisse, loengust tantsuõhtule. Paljud tantsunädala üritustest korraldatakse küll etendumisruumides, kuid viime tantsu ka sinna, kus rahvas juba on, samuti kajastame meedias ning loodame, et Viljandi kandi rahvas selle nädala jooksul ühel või teisel moel tantsust osa saab – kas või läbi mõne tantsuteemalise artikli lugemise.

Kas tants sobib igale poole?

Iga koha jaoks on omamoodi tantsud, kuid loomulikult mõistab igaüks seda oma kontekstis. Ööklubis tantsimas käijatel kujuneb tantsu mõiste just sealse kultuurikonteksti järgi ning see ei ole kuidagi pidi vale tantsumõiste kasutus. Kes õpib tantsu kõrgharidusastmes, tegeleb tantsuga elukutseliselt või huvitub sellest nähtusest laiemalt, näeb ka vajadust selle järele laiemalt küsida, arutleda, avastada tantsu teisi võimalikke avaldumisi. Igaüks vaadakugi tantsu oma elu kontekstis ja nii võib tantsunädala kava vaadates leida endale sobiva aja ja koha, kus nautida ning avardada oma tantsumõistet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles