Keelumärgi eirajad pääsevad puhta nahaga

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lossi tänaval seisid autod kevadel tihti ka liiklusmärgist hoolimata. Nüüd võetakse märk ära ning tee ühel küljel lubatakse taas parkimine.
Lossi tänaval seisid autod kevadel tihti ka liiklusmärgist hoolimata. Nüüd võetakse märk ära ning tee ühel küljel lubatakse taas parkimine. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandis võib oma neljarattalise suksu kas või terveks päevaks parkimist ja peatamist keelava märgi juurde jätta, sest selle liikluseeskirja rikkumisega ei kaasne suure tõenäosusega trahvipoegagi.

Nii eirab hulk autojuhte remondi keelumärki Lossi tänaval, mis on vanalinna tänavate remondi ajaks kahesuunaliseks muudetud. Mõnel hetkel seisab seal üks auto, tippajal on neid aga isegi viis või kuus.

«Kas te ise kujutate ette, et relvastatud politseinikud, kes on välja õppinud, tegeleks mingite valesti parkijatega?» vastas Lõuna prefektuuri Viljandi politseijaoskonna juht Alvar Pähkel küsimusega küsimusele, kas politseil on ressurssi, et valesti parkijaid ohjeldada.

Samas kuulub liikluseeskirja rikkumise eest karistamine just politsei pädevusse. Alvar Pähkel tõdes, et valesti parkimise menetlemine on väga ajamahukas töö, mis algab sellest, et rikkuja tuleb kõigepealt üles otsida.

«Võime telefoninumbri saada, aga see ei pruugi vastata. Kui ta ei vasta, siis pole midagi teha,» lisas ta. Kui inimene lõpuks kätte saadakse, toob too Pähkli sõnul tihti sada vabandust, miks ta just sinna parkima pidi.

Trahvi asemel teisaldus

Teine, veel absurdsem variant oleks see, et relvastatud patrull ootab liikluseeskirja rikkuja auto juures ja algatab väärteomenetluse siis, kui too oma käikudelt naaseb.

Alvar Pähkel tunnistas, et valesti parkijad põhjustavad politseinikele parajat peavalu ja et ka Lossi tänava kohta tuleb iga päev teateid, on see sundinud töötavat lahendust otsima. Nii tehtigi eelmise nädala lõpul linnavalitsusele ettepanek paigaldada sinna lisaks parkimist ja peatumist keelavatele märkidele teisaldamismärgiga tahvlid.

Sellisel juhul piisaks politseile vaid sellest, et tulla kohale ja teha pilt. Edasi tehtaks kõne teisaldajale, kes toimetaks valesti pargitud auto tasulisse parklasse.

«See on inimesele juba ise karistus ja meile oleks see oluliselt lihtsam variant,» ütles politseijuht. Eile polnud sellekohaseid märke Lossi tänavale veel üles seatud.

Linnavalitsuse majandusameti teede spetsialist Heikki Teearu rääkis, et ka tema oli eelmisel nädalal paar korda politseisse helistanud, et anda Lossi tänaval parkimiskeeldu eiravatest autojuhtidest teada.

Üleöö tulnud muudatus

«Politsei on käinud ja neid korrale kutsunud. Seda ma ei tea, kas ka trahve on tehtud,» rääkis Teearu, kelle sõnul ongi parkimine keelualal suuresti politsei vaadata.

Ta oli kursis korravalvurite tehtud ettepanekuga lisada autode teisaldamisest teada andvad tahvlid ning on sellest rääkinud ehitajaga, kes vastutab remondi ajal ümbruskonna liikluskorralduse eest. «Ehitaja lubas mõelda selle peale, et tellib need märgid lisaks.»

Heikki Teearu tõdes, et tee äärde seisma jäetud autod häirivad natuke liiklust.

Laupäeva õhtust muudeti ajutiselt kahesuunaliseks ka imekitsas Kauba tänav, mille ääres võivad autod endiselt parkida. Selle peale, kas ka sinna on plaanis parkimist ja peatamist keelavad märgid välja panna, polnud Teearu eile veel mõelnud.

«Kui läheb nii kitsaks, et ei saa hakkama, siis peab vaatama,» lausus ta. Kui ehitajad kaevetöödega jälle Kauba tänavale jõuavad, pannakse see liikluseks uuesti kinni.

Peatuda ja parkida on keelatud ka Posti tänaval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles