Pidustuste keskpunktiks saab taas Viljandi

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Kolmapäeval Viljandis Vabaduse platsil aset leidvat võidupüha paraadi ei pruugi kõik huvilised lähedalt uudistama mahtuda, kuid trumme ja lennukeid peaks kuulda olema üle linna.


1998. aastal, kui võidupüha paraadi esimest korda Viljandis peeti, hindasid korraldajad  Vabaduse platsi selleks tarbeks kasutatutest kõige kitsamaks ja ebamugavamaks. Vahepeal on paraadi peetud veelgi väiksematel väljakutel ja Viljandi ruuminappuse poolest enam esikohta ei hoia, kuid juurde pole pinda samuti tulnud.

Paraadi organiseeriva Kaitseliidu peastaabi avalike suhete osakonna nooremstaabiohvitseri Taive Kuuse sõnul olid kaalumisel ka turuplats ja bussijaama parkla, kuid lõpuks leiti, et kõige paremini sobib paraad siiski Vabaduse platsile.

«Mujal ei oskaks seda Viljandis õigupoolest ette kujutadagi,» tõdes Kuuse. «Väga tähtis on ju see, kuidas paraad publikule ja televaatajale paistab.»
Et ruumiga priisata pole, ei saa kaitsejõud panna tänavu marssima nii palju mundrikandjaid kui viimasel paaril aastal. Sellest hoolimata on koos orkestrantidega rivis 916 inimest.

Pealtavaatajad saavad paraadi jälgida SEB, maavalitsuse ja ametite maja eest. Väljaku vallikraavipoolne külg on mõeldud kõrgetele riigitegelastele, diplomaatidele, sõjaväelastele ja teistele kutsetega külalistele.

Taive Kuuse soovitas hea vaatluspaiga saamiseks juba varakult kohale tulla, sest kõige parem on toimuvat silmitseda esireast.

«Samas ei tasu karta, et mujalt midagi näha ei ole,» julgustas Kuuse. «Isegi kui platsi ääres enam ruumi pole, mahub Tallinna tänavat mööda kulgevat äramarssi ikka vaatama ja see on vahest kõige uhkem.»

Uudistamist jagub ka pärast ametliku osa lõppu. Näiteks on lauluväljaku juurde parki pandud välja sõjamasinad. Kui ilm on hea, saab võimsat relvastust näha ka õhus, sest kava kohaselt peaksid üle paraadi lendama NATO hävitajad.

«Lennukid tulevad väga madalalt ning nende müra ei tohiks kellelegi linnas märkamata jääda,» ütles Kuuse.

Hävitajatest märksa nauditavamat, kuid samuti üsna kõva heli tekitavad kuus orkestrit, kes pärast paraadi Vabaduse platsil vigurmarsi ehk tattoo’ga üles astuvad. Pasunad ja trummid on paraadide lahutamatu osa, kuid enamasti on orkestreid kohal vaid kaks-kolm.

«Et Viljandi on kultuurilinn, tahtsime sellele poolele rohkem rõhku panna,» selgitas Kuuse muusikarohkust.

Maakaitsepäeva kultuuriprogramm saab alguse juba eelmisel õhtul, kui Viljandi laululaval ja selle ümbruses võib vaadata Ümera lahingu 800. aastapäevale pühendatud kontsertetendust.

Viljandi linnapea Kalle Jents ütles, et linna abi Kaitseliit paraadi korraldamiseks eriti ei vaja ja omavalitsuse väljaminekud jäävad umbes 100 000 krooni piiresse. Selle summa sisse käivad näiteks tähtsatele külalistele korraldatava vastuvõtu maksumus, osa 22. juuni kontserdi hinnast ja vabadussõdalaste kalmistu korrastamise kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles