3600 eurot ehk kuhu kadus lubatud õppefilm?

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu jaanuaris valis seltsingu Õnnelik Laps juht Kermo Maiste (istub) õppefilmi õpilastest näitlejaid. Nüüdseks on ettevõtmine soiku jäänud.
Mullu jaanuaris valis seltsingu Õnnelik Laps juht Kermo Maiste (istub) õppefilmi õpilastest näitlejaid. Nüüdseks on ettevõtmine soiku jäänud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Mullu alustas Viljandi abiturient Kermo Maiste suure hooga koolivägivallavastase õppefilmi tegemist ning sai selleks Swedbankilt 3600 eurot. Et filmist asja ei saanud, tahab pank raha tagasi.

Mitme heategevusürituse korraldajana Sakala veergudele jõudnud Kermo Maiste sai koolivägivallast ning suitsetamise, narkootikumide ja mokatubaka kahjulikkusest kõneleva õppefilmi valmistamiseks raha Swedbanki konkursil «Tähed särama!». Läinud aasta algul hakkas ta sellele osatäitjaid otsima.

Kui Sakala Maistelt 16. märtsil Facebooki vahendusel küsis, mis on filmist saanud, tunnistas ta, et ettevõtmine on kahjuks soiku jäänud. «Filmifirma hüppas alt ning tuntud näitlejatel ei olnud aega. Arvan, et asi täiesti katki ei jää ja mingi aeg teeme selle ikka valmis,» kirjutas ta.

Pärimisele, mis on saanud rahast, vastas Maiste nii: «Selle oleme tagastanud. Hetkel.» Täpsustavale küsimusele, kas ta tegi seda panga palvel või ise, vastas noormees: «Ikka ise.»

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask teatas Sakalale, et Kermo Maiste pole pangale raha tagasi maksnud.

«Projekt on meile teadaolevalt venima jäänud. Oleme pärast raha ülekandmist neilt ka projekti edenemise kohta küsinud ja aeg-ajalt oleme saanud vastuse, et nad tegelevad sellega aktiivselt,» lisas pressiesindaja.

Lubas Euroopa ja maailma vallutada

Mullu jaanuaris kirjutas Sakala, et filmi teeb õpilastele huvitavate ürituste pakkumiseks ning koolivägivalla vähendamiseks asutatud seltsing Õnnelik Laps. Selle juht Kermo Maiste rääkis tookord, et vähemalt 45 minuti pikkune film peaks valmima mai alguseks. Eestikeelsest filmist oli kavas teha läti-, rootsi- ja norrakeelsete subtiitritega versioon, et seda saaks näidata Euroopas ning edaspidi mujalgi maailmas.

Alustati kaameraproove ja tehti esitlusi kõigis Viljandi koolides. Kermo Maiste lubas korraldada filmi valmides üle-eestilise pidude tuuri ja suure galaõhtu artistidega.

Paraku pole hiljem projektist rohkem kuulda olnud.

Õppefilmi kõrvalosadesse õpilastest näitlejate valimisel oli Kermo Maiste vabatahtlikuna abiks palunud teatripedagoog Silvia Soro.

«Käisime koos mitmes koolis ja Maiste oli indu täis. Paraku kadus ta hiljem minu vaateväljast,» ütles Soro. Kui teatripedagoog asja edenemise kohta oli pärinud, oli Maiste öelnud, et asjad viibivad, ja põhjendanud seda oma tervisemuredega.

Kas suur vale või suur arusaamatus?

Kui Sakala Facebooki vahendusel teist korda Kermo Maiste poole pöördus, kinnitas too ühtäkki, et esimese kirjavahetuse ajal ei olnud vastajaks tema.

«Pühapäeval ei olnud mina üldse arvutiski, mul on ka tõestajad olemas. Siin on mingi väga suur arusaamatus. Minu Facebooki konto paroole teavad seltsingust väga paljud,» kirjutas Maiste. Kärmelt teatas ta, et tulevase filmi klipid on valmis, need on vaja vaid kokku panna ja montaaž teha.

Swedbanki esindaja ütles, et Kermo Maiste oli lubanud saata 19. märtsiks filmid ülevaatamiseks, kuid kahjuks ta seda ei teinud. «Kui me ei saa temalt ammendavat vastust 31. märtsiks, oleme sunnitud astuma juriidilisi samme asja lahendamiseks,» ütles pressiesindaja Mart Siilivask. Selle tähtaja kukkumise järel kinnitas pressiesindaja, et raha tagasiküsimist on alustatud.

KOMMENTAAR

MART SIILIVASK,
Swedbanki pressi­esindaja

Minu teada ei ole varem midagi sellist meiega juhtunud. Kõik varasemad projektid on läinud positiivselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles