Riigikogu võttis Priit Toobalilt puutumatuse

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigikogu nõustus neljapäeval õiguskantsleri ettepanekuga ja hääletas keskerakondlaselt Priit Toobalilt saadikupuutumatuse äravõtmise poolt.

Riigikogu nõustus 56 poolt, 16 vastu ja ühe erapooletu häälega Toobalilt saadikupuutumatuse äravõtmise ja tema kohta süüdistusakti koostamisega.

Kokku langetas parlament neljapäeval otsuse kolmelt keskerakondlaselt, Priit Toobalilt, Lauri Laasilt ja Urbo Vaarmannilt saadikupuutumatuse äravõtmise kohta.

Esimesena arutas parlament Toobalilt saadikukaitse võtmist. Lauri Laasilt puutumatuse võtmist toetas 54, selle vastu hääletas 17 ning erapooletuks jäi samuti üks riigikogu saadik. Urbo Vaarmannilt saadikupuutumatuse võtmise poolt oli 64 ja vastu 13 saadikut.

Riigi peaprokurör Norman Aas pöördus Vaarmanni osas Tederi poole 21. ning Toobali ja Laasi osas 26. veebruaril, sest parlamendisaadikuid saab kriminaalvastutusele võtta ainult õiguskantsleri ettepanekul ning riigikogu koosseisu enamuse nõusolekul.

Toobal ja Laasi on varem nimetanud prokuratuuri eesmärki igal juhul kohtusse minna poliitiliselt motiveerituks.

Riigiprokuratuur soovib esitada Toobalile ja Laasile süüdistuse eraviisilisele jälitustegevusele ja sõnumisaladuse rikkumisele kihutamises ehk selles, et nad kallutasid Ivor Onksioni ebaseaduslikult sisenema Hannes Rummi meilikontole ja edastama neile seal olevaid e-kirju. Meilikontole sisenemise ning e-kirjadega tutvumise ja nende edastamise tõttu on samas kriminaalasjas kahtlustatav ka Onksion.

Samuti soovib prokuratuur esitada Toobalile süüdistuse dokumendi võltsimises, sest kahtlustuse kohaselt võltsis ta viit Keskerakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi, mida tegelikult ei tehtud. Lisaks on Toobali kui erakonna juhtivtöötaja ja pädeva esindaja tegevusega seoses kahtlustatav juriidilise isikuna Keskerakond.

Keskerakonda kuuluvalt Urbo Vaarmannilt soovis prokuratuur saadikupuutumatuse võtmist kohtumenetluse jätkamiseks. Mullu oktoobris Aadu Musta asemel riigikogu liikmeks saanud Vaarmanni süüdistab prokuratuur pettuse teel soodustuse saamises, samuti pistise korduvas andmises.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles