«Vale erakonna» maavanemad valmistuvad asju pakkima

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Kruuse lehvitas maavanemana viimati avalikult Eesti lippu veebruaris Viljandi südalinnas vabariigi aastapäeva pidustustel. Tuleval aastal võib tema asemel seda teha juba mõni sotsiaaldemokraat või reformi­erakondlane.
Lembit Kruuse lehvitas maavanemana viimati avalikult Eesti lippu veebruaris Viljandi südalinnas vabariigi aastapäeva pidustustel. Tuleval aastal võib tema asemel seda teha juba mõni sotsiaaldemokraat või reformi­erakondlane. Foto: Elmo Riig / Sakala

Suure tõenäosusega saab Viljandimaa tänavu sügise hakul uue maavanema, sest ametiaja lõpu poole tüüriv praegune maavanem Lembit Kruuse kuulub uue valitsusliidu mõistes valesse erakonda.

Olgugi et ükski Eesti seadus ei puuduta maavanemate parteilist kuuluvust, on aja jooksul nende ametikohtadest kujunenud poliitiline kaup, mille väärtus kasvab hüppeliselt siis, kui muutub valitsuskoalitsiooni erakondlik koosseis.

Praegu on kõik maavanemate kohad peale Lääne-Virumaa täidetud eelmises valitsusliidus koostööd teinud Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liikmetega. Nüüd on oravate uueks partneriks tõusnud Sotsiaaldemokraatlikul Erakonnal justkui moraalne õigus nõuda oma osa. Pealegi võib järgmise aasta parlamendivalimisi silmas pidades maavanemate kohtade ümberjagamist taotleda ka Reformierakond, et tagada mõnele nigela tagasivalimislootusega riigikogulasele kodukandis pehme maandumine.

Nähtavasti satuvad kõigepealt turule need praegu IRL-i valduses olevad kohad, millel olijatel viieaastane ametiaeg sel aastal otsa saab. Kui kedagi enne tähtaega jõuga ametist ei vabastata, avaneb valitsusel esimesena võimalus IRL-i kuuluv maavanem sobivama vastu välja vahetada suve lõpul Viljandimaal ja Järvamaal. Detsembris tõstatub sama teema Rapla- ja Pärnumaal.

Ootab otsust

Nagu ütles Viljandi maavanem Lembit Kruuse paar päeva tagasi uue valitsuse ametisse asumist kommenteerides, arvestab ta võimalusega, et varsti tuleb tal oma praeguses kabinetis isiklikud asjad kasti tõsta ja siirduda mujale ennast proovile panema. «Kui uus valitsus tahaks nüüd ühtäkki tõestada, et see ei ole ikkagi poliitiline ametikoht, ja pikendaks minu ametiaega, siis oleksin selleks valmis. Aga sisetunne ütleb, et nad panevad siia oma inimese,» rääkis ta.

Oma sõnul pole Kruuse seni tulevikuplaanide paikasättimisele eriti aega kulutanud. «Ootan otsustamise ära, siis vaatan edasi,» lausus ta.

Sakala pealekäimisel märkis Kruuse, et alati on võimalik end ettevõtjana ära elatada. Lisaks on ta mõtteis mänginud võimalusega kandideerida aasta pärast riigikokku.

Plaan pole veel paigas

Neljapäeval Toompeal Reformierakonnaga võimuleppe sõlminud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär Indrek Saar pidas võimalikuks, et vabanevatele maavanema kohtadele pretendeerivad just selle partei liikmed.

See, et keegi peaks poliitiliste tuulte muutumise tõttu oma positsiooni enne tähtaega kellelegi teisele loovutama, pole Saare arvates tõenäoline. Teisalt rõhutas ta, et kindlas kõneviisis pole põhjust midagi väita, sest parteide tipud pole seda teemat arutanud. «Kui maavanem saab tööga hästi hakkama, pole minu meelest põhjust teda enne tähtaega välja vahetada. Aga ma ütlen veel kord: me ei ole seda arutanud. Õigupoolest polegi kellegagi arutada, sest uus valitsus pole tööle hakanud.»

Praegu on Harju-, Lääne-, Jõgeva-, Tartu-, Valga- ja Hiiumaal maavanemaks reformierakondlane. IRL-i esindaja on samas rollis Rap­la-, Järva-, Viljandi-, Põlva-, Võru-, Pärnu- ja Saaremaal ning Ida-Virumaal. Lääne-Virumaa maavanem Einar Vallbaum lahkus Reformierakonnast mullu seoses sisevalimiste häälteskandaaliga.

SELGITUS

INDREK SAAR,
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna peasekretär

Maavanematest on saanud tõepoolest poliitilised ametikandjad. Sellepärast ongi sotsiaaldemokraadid kogu aeg rääkinud, et meil oleks vaja teise tasandi ehk maakondliku tasandi omavalitsusi, mille juhte valitaks samamoodi nagu valla- ja linnavolikogude liikmeid. Siis kaoks ära vaidlus, kas maavanem on poliitik, järelevalveametnik või midagi muud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles