Anu Raua vaibad katsid Kuressaare

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Raud Kääriku talus
Anu Raud Kääriku talus Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna avati kolmes Kuressaare näitusesaalis Anu Raua vaibaloomingut tutvustav näitus. Emeriitprofessorist tekstiilikunstniku kunsti saab imetleda Kuressaare Raegaleriis, Saaremaa Kunstistuudios ja Kuressaare kultuurikeskuse saalis.

Kuressaare Linnagalerii pressiteate järgi kaasnevad väljapanekutega autori juhitav töötuba Saaremaa Kunstistuudios ja kuu teisel poolel toimuvad Kaie Kesküla vaibakavandi teemalised õpilastele mõeldud galeriitunnid Raegaleriis.

Möödunud aastal Tallinna Kunstihoones avatud vaibanäitusest «Eesti asi»“, mis oli pühendatud Anu Raua 70. sünnipäevale, sai alguse tema näitusteseeria mööda Eestit. Tänaseks on valiknäituse peatuskohtade koguarv lähenemas kümnele. Saaremaale jõuab vaibanäitus Jõgevalt, ees ootavad veel Hiiumaa ja Narva ning aprillikuus Soome.

Anu Raud on üks omanäolisemaid loojaid eesti kunstis. Alates 1994. aastast on ta seotud Viljandi Kultuuriakadeemiaga- talukujunduse ja rahvusliku käsitöö osakonna juhatajana, rahvakunsti õppetooli erakorralise professorina ja alates 2009. aastast emeriitprofessorina. Alates 1994. aastast elab vaibakuntsnik ka oma esivanemate talus Käärikul Viljandimaal.

Anu Raud on võtnud südameasjaks Eesti talu- ja rahvakunsti hoidmise, arendamise ja tutvustamise, tema elus on oskuslikult läbipõimunud õpetajatöö Viljandi Kultuuriakadeemias, vaibakunstniku, kirjaniku, muuseumilooja ja talupidaja roll. Peamiseks oma tegevustes peab ta siiski vaibaloomingut.

Helen Adamson on iseloomustanud Anu Raua loomingut: «„Tema tööde keskne teema on inimese ja looduse side, oskus näha neid koos, kombineerida rahvakunstiga. Oluline osa lasub selle kõige alalhoidmisel, säilitamisel. Lapsepõlvest peale on Anu Raud armastanud loodust ja maaelu, eks seetõttu on sellel tema loomingus nii keskne koht.“»

1. detsembril 2013 omistati Anu Rauale Tartu Ülikooli Rahvusmõtte auhinna laureaadi tiitel, kui kunstipärandi hoidjale ja kogujale, pikaaegsele Eesti kunstiakadeemia ning Viljandi kultuuriakadeemia õppejõule.

Auhinnakomisjoni esimees, Tartu Ülikooli rektor professor Volli Kalm väljendas austust auhinda välja kuulutades: „ «Tema loomingu kohta võib kõhklusteta öelda, et ta on lõngaga kirjutanud Eesti rahva kohta sisukama ja jäävama loo kui nii mõnigi teine sõnaga.»“

Üks osa Anu Raua loomingust on niinimetatud mulgikuue graafika. Tehnika on inspireeritud mulgi kuubedest, kus punane ja roheline näpunöör on õmmeldud mustadele kuubede peale, moodustamaks kuue hõlmadel kauneid graafilisi mustreid. Mulgikuue graafika ehk nöörvaip kujutab endast ühe joonega villasele kangatükile joonistatud kujundit (kompositsiooni), antud juhul moodustab joone näpunöör.

Kuressaares on Anu Raua vaibalooming jagatud kolme maja vahel:–gobeläänid, põimevaibad ja vaibakavandid on eksponeeritud Raegaleriis ja Kuressaare kultuurikeskuse saalis ning nöörvaibad Saaremaa Kunststuudios. Vaibakollektsioon on koostatud Eesti Disaini- ja Tarbekunstimuuseumi ja erakogude tööde põhjal.

Näitused jäävad Kuressaares avatuks kuni 4. aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles