Instituut uurib elanike söömisharjumusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Sel aastal jõuab tuhandete eestimaalaste postkasti kutse osaleda tervisearengu instituudi toitumisuuringus.

Viimaste aastatega on inimeste toidulaud ja söömisharjumused tublisti muutunud ning algav uuring otsibki vastuseid küsimusele, mida eestlane sööb.

Toitumine on tähtis tervise alustala ning selline suuremahuline uuring aitab Eesti inimeste toitumisharjumusi mõista.

Näiteks on Eestis suureks probleemiks tõusmas ülekaalulisus ja rasvumine, suurenenud on allergiliste inimeste hulk, kasvanud on suhkruhaigete osakaal ja endiselt on enneaegse suremuse peapõhjused südame-veresoonkonna haigused ja vähktõbi. Kõik need on kas otseselt või kaudselt seotud toitumisega ja nende probleemide ohjeldamiseks ongi vaja põhjalikku ülevaadet meie toidulauast.

Rahvastiku toitumise uuring on vajalik ka riigi toitumise ja toiduohutuse poliitika arendamiseks. See võimaldab jälgida rahvastiku toitumise mustrite muutusi, tuvastada tarbijaid, kellel esinevad toitumisest tulenevad terviseriskid ning välja töötada riigipoolseid sekkumistegevusi. Samuti aitavad uuringu tulemused kaasa meie toidulaual olevate toiduainete ohutumaks muutmisele.

Uuringus saavad osaleda vaid need, kes on sattunud uuringu juhuvalimisse ja saanud teavituskirja. Soovime koguda andmeid ligi 9000 eestimaalaselt vanuses neli kuud kuni 74 aastat. Uuringus osalemine on anonüümne, üksikisiku andmeid ei uurita. Samas on iga üksikisiku panus (isegi kui uuring inimesele endale mingit huvi ei paku) äärmiselt tähtis nii uuringu korraldamiseks kui ka hilisemaks tulemuste tõlgendamiseks, et edendada Eesti rahva tervist.

Kutse saanutel palutakse kindlasti oma otsusest uuringus osalemise kohta teada anda. Küsitlusi teeb uuringufirma SIA GfK Custom Research Baltic Eesti.

Küsimused pole keerulised: palutakse kahel korral loetleda 24 tunni jooksul tarbitud toidud ja iseloomustada toidu tarbimise sagedusküsimustiku abil oma tavapärast toitumist, lisaks kogutakse andmeid mõnede tervisenäitajate kohta.

Kõigile osalejatele antakse soovi korral tagasisidet ka oma kahe uurimisaluse päeva toitumise kohta, saamaks vastuseid, kas ja kui tervislikult nad toituvad.

Uuringu esialgsed tulemused avaldatakse rahvastikupõhiselt 2015. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles