Tööregistri arutelu jõudis riigikogu suurde saali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu täiskogu kolmapäevasel istungil olid esimesel lugemisel töötamise registri loomist puudutavad seaduse eelnõud.

Töötamise register võimaldab koguda infot ühtsesse elektroonilisse keskkonda Eestis tööd tegevate inimeste kohta.

"Registreerimise eesmärk on vähendada ebaseadusliku tööjõu kasutamist ning kindlustada tööd tegevate inimeste sotsiaalsete õiguste parem kaitse. Selle tagamiseks tuleb töötamine registreerida hiljemalt tööle asumisel, mis loob täiendava võimaluse tõhustada tööjõumaksude maksmise järelevalvet, vähendades seeläbi registreerimata tööjõu kasutamist ning suurendades töö tegija sotsiaalsete tagatiste rakendamise võimalikkust," ütles rahanduskomisjoni liige Remo Holsmer eelnõu tutvustamisel. Ta täiendas, et loodav register annab töötajale turvatunde, vähendab tööandja ja riigi halduskoormust ning aitab võidelda ümbrikupalkadega.

Maksu- ja tolliameti juurde loodav töötamise register sisaldab inimeste töötamisega seonduvat infot, sealhulgas ravikindlustuse, töötuskindlustuse ja sotsiaalkindlustuse infot. E-süsteemi kaudu saab kontrollida maksukohustuse täitmist, töölepingute sõlmimist ja inimese sotsiaalset kaitset, näiteks ravikindlustust. Registrile on juurdepääs tööandjatel, töötajatel ja riigiasutustel, eelkõige maksu- ja tolliametil, töötukassal, sotsiaalkindlustusametil, tööinspektsioonil, haigekassal ning politsei- ja piirivalveametil. See aitab vähendada riigiasutuste ja inimeste dubleerivat tööd andmete esitamisel ja kontrollimisel.

"Töötamise register koondab info töökohtadest, maksudest ja toetustest. See e-portaal hõlbustab kõikide töötavate inimeste elu suhtlemisel riigiasutustega ja ühtlasi vähendab bürokraatiat," lisas sotsiaalkomisjoni esimees Margus Tsahkna. Ühtlasi märkis ta, et kavas on ka kohtutäituritele anda ligipääs töötamise registrile, et nad saaksid kontrollida andmeid lapse elatisraha nõudest hoiduva inimese kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles