Täna on ülemaailmne hepatiidipäev

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti elanikkonnast on C-hepatiidi viirusesse nakatunuid üle 20 000, kuid paljud ei tea oma haigusest.


19. mail tähistatakse kogu maailmas hepatiidipäeva, et tõsta inimeste teadlikkust viirushepatiidist ja kutsuda kõiki C-hepatiidi suhtes testima. Sageli ei avaldu haigusnähud kohe pärast haigestumist ning seetõttu tuleb ennast regulaarselt testida. Infot C-hepatiidi ja testimisvõimaluste kohta saab aadressilt www.hepatiit.net. Regulaarne testimine on äärmiselt oluline, sest C-hepatiidi vastu pole võimalik ennast vaktsineerida.

Ülemaailmsel hepatiidipäeval juhivad maailma patsiendiorganisatsioonid tähelepanu faktile, et viirushepatiidid C ja B on tõusmas oluliseks ja murettekitavaks terviseprobleemiks kogu maailmas: arvestuslikult on iga 12. inimene nakatunud. See on sama palju kui HIV/AIDS-i, tuberkuloosi ja malaariasse nakatunuid.

Hinnanguliselt on Eesti elanikkonnast C-hepatiidiga nakatunud üle 20 000 inimese. 80 protsendil nakatunutest kujuneb välja krooniline C-hepatiit, mida on nimetatud ka vaikseks tapjaks, sest haiguse kulg võib põhjustada tõsist maksakahjustust tsirroosist maksavähini. Kui haigus diagnoositakse väga hilja, on ainus võimalus haige elu päästa maksa siirdamine.

Enamasti ei avaldu haigusnähud kohe pärast nakatumist, vaid alles aastate jooksul ning seega on testimine ainus tõhus võimalus nakatumisest teada saada.

Selleks saab lisainfot ja juhendeid eestikeelselt internetilehelt www.hepatiit.net.

Hepatiiti kui viirushaigusesse võib nakatuda iga inimene, kuid eriti ohustatud on kõik, kellel on tätoveering, kõrva-, nina-, naba- või mõni muu rõngas, tehtud vereülekandeid enne 1994. aastat või olnud kokkupuuteid verega. Erilise riskigrupi moodustavad süstivad narkomaanid ja kokaiinitarvitajad.

Ülemaailmset hepatiidipäeva tähistatakse 2008. aastast ning selle eesmärk on juhtida inimeste tähelepanu C- ja B-hepatiidi laiale levikule.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles