Projekt uuendab laste- ja noorteteatrit

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liis Lukk
Liis Lukk Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Üks kultuuriminister Laine Jänese kinnitatud tänavune kultuuristipendium tuleb Viljandisse ning selle abil loodetakse laste- ja noorteteatrisse uusi tuuli tuua.


Paarikümne loovisiku ja organisatsiooni seas saab 36 000-kroonise oluliste kultuuriprojektide elluviimise stipendiumi Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia laste- ja noortenäidendite võistlus «Näitekirjanike kasvulava».

«See on kolmeaastane projekt, mis sai alguse juba eelmisel aastal,» rääkis üks kursuse korraldajaid Liis Lukk. «Siis oli Jane Raschi kursus «Ideedest näidendi stsenaariumini», kus kirjanikel oli võimalus arendada end draama alal.»

Luki sõnul on «Näitekirjanike kasvulava» üks eesmärke ärgitada dramaturge ja kirjanikke lastele ja noortele näidendeid kirjutama.

Ettevõtmisega käivad kaasas dramaturgiakoolitus, sidemete loomine ja koostöö arendamine Eesti, Taani ja Norra näitekirjanike ja mentorite vahel ning Eesti parima laste- ja noortedramaturgia tutvustamine Põhjamaadele ja maailmale.

Jätkuprojekt algab laste- ja noortenäidendite võistluse väljakuulutamisega juuni algul. Järgnevad koolitused nii välismaal kui Eestis, arendamaks koostööd Eesti, Taani ja Norra näitekirjanike vahel. Näidendivõistluse kolm paremat tööd jõuavad lavale.

«Põhituumiku moodustavad viis kuni kuus Eesti dramaturgi, kes kuuluvad näidendivõistluse žüriisse ja läbivad projekti käigus draamakoolitusi,» rääkis Liis Lukk. «Laste- ja noortenäidendite võistlusele võivad kirjutada aga kõik huvilised ja võistluse tingimused avaldatakse 1. juunil.»

Ettevõtmise tulemusena sünnivad uued teatritekstid lastele ja noortele, lavastatakse vähemalt kolm tänapäeva näidendit lastele ja noortele ning inglise keelde tõlgitakse Eesti uuemat laste ja noortedramaturgiat, et tutvustada seda maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles