Urmas Reinsalu meelest on katuseraha jagamine piisavalt läbipaistev

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärast koosoleku lõppu leidis IRL-i esimees Urmas Reinsalu hetke, et vastata paarile Sakala küsimusele.

Avalikkuse luubi all on katuseraha jagamine ning IRL on seoses sellega sattunud nii-öelda tulejoonele. Urmas Reinsalu, millisel seisukohal olete erakonna esimehena katuseraha jagamise osas? On see praegusel kujul hädavajalik, eetiline ning piisavalt läbipaistev?

Kõigepealt arvan ma, et kui katuserahad on avalikkuse arutelu all, siis nad on läbipaistvad ja kindlasti erinevad peavad organisatsioonid, algatused ja omavalitsused, kes riigilt soodustusi saavad, olema võimelised andma selgitusi, milleks seda raha kasutatakse ja riik peab suutma seda kontrollida. Kui raha ei kasutata otstarbeliselt, tuleb see tagasi maksta. IRL- i  poliitika osas: minul ei ole küll ühtegi kahtlust tekkinud, et kuidagi oleks avalikke vahendeid kasutatud omakasuliselt. Kui see kahtlus on, siis tuleb sellega tegelda ja need küsimused peavad saama vastuse.

Vastav traditsioon, et parlamendis jagatakse erinevate ettepanekute puhul parlamendiliikmete poolt vahendeid, on olnud kasutusel juba kakskümmend aastat. Kas seda peaks muutma läbipaistvamaks? Ma arvan, et kui avalikkusel on küsimused, siis peavad need saama vastused. Kui need ei ole piisavad, siis tuleb seda süsteemi vajadusel muuta. Ma oleksin siinkohal küll avatud. See on kõik üks maksumaksja raha. Väike riik peab olema kokkuhoidlik. Ja kui tundub, et raha ei jagata niiöelda sellisel moel, mis pole kõige tõhusam või õiglustunnet riivab, siis on õige see arutelu avada. IRL pole siinkohal kindlasti see, kes arutelu blokeeriks.

Olete te kursis, kui suur saab olema tuleva-aastane katuserahade koondsumma?

Kahjuks meie väliskeskkond majanduses halveneb. Seega arvan, et parlamendis ka valitsuse reservfondi arvelt mingeid muudatusi tehakse. Minu üleskutse oleks küll selline, et summa peaks olema väiksem kui sellel aastal. Ma  konkreetseid arve ei tea, aga loodan, et ollakse säästlikumad ja kokkuhoidlikumad. Kui varem ei tekkinud küsimusi õhku, sest see nimekiri polnud avalik, siis nüüd ta on ja ma arvan, et see ongi kõige tähtsam. Ükski avalik kulutus, mida maksumaksja taskust tehakse, ei tohi olla nurga tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles