Lapsed kipuvad teel surmaga mängima

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimasel ajal varateismeliste hulgas levima hakanud mäng võib osutuda saatuslikuks. Foto on lavastatud.
Viimasel ajal varateismeliste hulgas levima hakanud mäng võib osutuda saatuslikuks. Foto on lavastatud. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viimasel ajal on Viljandi laste seas levinud üliohtlik mäng: joosta sõitva auto eest viimasel hetkel üle tee.

Viljandlane Arto Vaha kuulis 17. oktoobri õhtul Männimäel Selveri poe juurest kodu poole jalutades kära ja märkas Riia maantee ääres kümmekonda varateismelist, kellest pooled seisid ühel, ülejäänud teisel pool teed.

«Kaugelt nägin üht väiksemat poissi auto eest üle tee jooksmas. Lähemale jõudes kuulsin, kuidas umbes 13-aastane noormees ässitas nooremat, kas ta tõesti ei julge joosta. Noorem vastas, et oli ju juba jooksnud. Vanem kärkis, et tervelt kümme meetrit jäi autoga vahet. Viiv hiljem laskus väiksem poiss stardiasendisse ning asus lähenevat autot passima,» kirjeldas Vaha.

Seepeale hüüatas mees kurjalt ja hoiatavalt ning punt jooksis laiali.

Arto Vaha rõhutas, et selline ajaveetmise viis tuleks kindlasti keelata, muidu võib mõni laps elu kaotada.

Noorsoopolitseinik Elerin Tetsmanni andmetel on Viljandi politseile tänavu laekunud kolm teadet juhtumitest, kus noorukid jooksevad sõitvate autode eest viimasel hetkel üle tee. «Politseinikud on sõitnud sündmuskohale noortega vestlema ning teo ohtlikkust ja võimalikke tagajärgi selgitama. Ühtlasi on nad kinnitanud, et sellise «mängu» puhul on tegemist õigusrikkumisega, millega võib kaasneda kuni 400 euro suurune rahatrahv,» rääkis ta.

Lisaks on politseinikud ohtliku olukorra tekitanud lapsed koju toimetanud, nende vanemaid juhtunust teavitanud ning jaganud kindlaid juhiseid, kuidas lastega liikluskasvatusest ja liiklusohutusest rääkida.

«Eelkirjeldatud teated on politseini jõudnud sõidukijuhtidelt,» lausus Tetsmann ja lisas, et igaühel, kes märkab liikluses sellist olukorda, tuleks kohe helistada politsei lühinumbril 110. «Mitu päeva hiljem laekunud info põhjal on palju keerulisem liiklusrikkujaid tabada,» ütles Tetsmann.

Politseikomissar Alvar Pähkel ütles, et samasuguseid teateid on Viljandis tulnud ka varasematel aastatel. Nimetatud nähtusel on tema arvates mitu põhjust.

«Küllap püütakse nohiku rollist eristuda ning ennast teistele tüdrukutele või poistele kõvade tegijatena näidata. Tihti on just kambavaim ja kaaslaste innustav seltskond see, mis ärgitab lapsi ja noori totratele tegudele,» tõi ta välja ühe põhjustest.

Pähkli sõnutsi satub nende juurde lapsi, kes saadavad toime tegusid, mida normaalne inimene ei suuda ettegi kujutada. Ta tuletas meelde suvist juhtumit, kui 11-aastane Viljandi tüdruk oli murdnud juurelt noori puid ja hiljem kraapinud iseennastki katki.

Tihti ei tea ema ja isa oma järelkasvu tegemistest midagi. Paljud vanemad rügavad mitmes vahetuses hommikust õhtuni tööd teha. On ka neid, kes teenivad leiba hoopis välismaal ning lapsed kasvavad omapäi.

«Vahel jätab soovida ka vanemate suhtumine. Kui oleme laste rikkumistest teada andnud, on nad väga tõrjuvalt reageerinud ning kinnitanud, et nende võsuke küll midagi sellist ei tee. Õnneks saab enamik vanemaid probleemi tõsidusest aru ning püüab midagi ette võtta,» sõnas Pähkel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles