Tulvaveed häirivad liiklust

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga-Jaani ja Kõo vahelisel teel haigutab avaus, kust eile sai juba jalgsi läbi kahlata. Päev varem pulbitses tulvavesi teega tasa.
Kolga-Jaani ja Kõo vahelisel teel haigutab avaus, kust eile sai juba jalgsi läbi kahlata. Päev varem pulbitses tulvavesi teega tasa. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mõnel pool juba taanduv, teisal veel jõudu koguv tulvavesi katsus nädalavahetusel rammu mitme tee kallal.


Kolga-Jaani ja Kõo vahel kulgeva tee haukas vesi pooleks täpselt kahe valla piirilt. Lõhe on pool tosinat meetrit lai ja kohati enam kui pool meetrit sügav.



Kolga-Jaani vallavanem Kalevi Kauri teada uhtsid tulvad pinnase ära laupäeval. Veel esmaspäevalgi tulvas aga vesi sellise hooga, et põlvini üleskääritud pükstega jalakäijal oli sealt läbisumamisega tükk tegemist.



Lääne regionaalse maanteeameti ehitusosakonna peaspetsialist Allan Allik ütles esmaspäeval, et Viljandimaal on suurvee tõttu viis teelõiku liikluseks suletud ja veel suuremal hulgal teedel on liiklemine raskendatud.



«Nii tuleb ühest punktist teise jõudmiseks arvestada väiksema või suurema ringiga,» nentis ta.



Peale nimetatud Kolga-Jaani ja Kõo tee on Alliku hinnangul kõige raskemini läinud Abja—Sarja—Tõlla tee 5,3. kilomeetril. Vesi on ära uhtnud kruusa kahe kõrvuti asetseva truubi ümbert. Sealt läbi ei pääse ja enne vee alanemist pole Alliku sõnul võimalik ka midagi ette võtta, nagu teisteski kohtades, kus peab ootama suurvee taandumist.



Soomaa rahvuspargist läbi viiv Kildu—Tõramaa tee on seitsmendast kilomeetrist kuni lõpuni kohati vee all.



«Tavalise sõiduautoga sealt läbi ei pääse,» tõdes Allik. «Kui palju tee peal vett on, ma öelda ei oska — ei ole seda mõõtnud.»



Sügava vee all on läbi Rebaste küla kulgev tee. Seal on liiklus suletud 1,5. ja 4,5. kilomeetri vahel.



Kolga-Jaani—Kõo tee on kinni 10,9. kilomeetril ehk täpselt kahe valla piiril. Sulavesi on uuristanud tee sisse mitme meetri laiuse ja kohati enam kui poole meetri sügavuse lõhe. Eilegi tulvas vesi seal suure hooga.



Vee all on ka Abja—Vana-Kariste—Kamali tee alates 12,3. kuni 14. kilomeetrini, mis asub küll Pärnu maakonnas, aga kohe teisel pool Viljandimaa piiri. Sealt läbi ei pääse.



«Sakala» toimetusele teatati Viiratsi vallas asuvast Jõeküla tupikteest, millest tulvavesi nädalavahetusel lõigu ära viis. Üle tekkinud kraavi pandi ajutiselt lai laud.



Allan Allik loetles veel teelõike, mis on suurvee tõttu kannatada saanud, kuid kus autoga siiski liigelda saab. Need on Venevere—Tääksi, Morna—Tuhalaane, Valma—Väluste, Mõisaküla—Jäärja, Ülemõisa—Polli ja Nõmme—Supsimari.



«Mõnel pool on veetase hakanud juba langema, aga näiteks soode lähedal võib see isegi tõusta,» lisas Allik. «Usun, et üldiselt enam hullemaks ei lähe ning tasapisi alustame teede taastamisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles