Tallinlanna tegi pilapildivõistlusel ajalugu

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
I peapreemia
I peapreemia Foto: Hiie Ivanova

Edmund Valtmani nimelise karikatuurivõistluse peapreemia pälvis tänavu esimest korda naine: selle viis koju tallinlanna Hiie Ivanova.


Ka teine ja kolmas peapreemia läksid seekord Tallinna, staažikatele karikaturistidele Marko Pikkatile ja Tarmo Vaarmetsale.



Nagu nentis žürii liige, karikaturist Heiki Raudla, osalesid võistlusel peaaegu kõik Eesti paremad karikaturistid ja tase oli kokkuvõttes hea.



«Lähtudes pealkirjast «Meeletu sõnatuks tegev maailm», ootasime eelkõige sõnadeta pilte. Et aga eesti keel on väga väljendusrikas, osutus ilma tekstita piltide tegemine osalistele päris kõvaks pähkliks,» rääkis ta.



Ülekaalukat võitjat Raudla sõnul tänavu ei olnud ja esimese viie töö vahel käis tihe rebimine.



«Võitja tabas pealkirja hästi ära. Samuti oli tema töö üldistav,» nimetas ta tiigrihüppe saatusele keskendunud pilapildi eeliseid teiste ees.



Lisaks kolmele peapreemiale jagati välja sama palju eri- ja ergutuspreemiaid ning žürii leidis ka peotäie äramärkimist väärinud töid. Veel anti välja kaks noorteauhinda.



Naljategemiseks hea aeg

Praegune aeg on Heiki Raudla hinnangul karikaturistidele soodne, sest kõikvõimalikke probleeme on palju.



«On masu ja kahjuks ka masuurikate aeg. Kes on masuurikas? Karikaturist ütleb, et masuurikas on see, kes saab masu ajal rikkaks. Karikaturistid sel ajal vaevalt rikkaks saavad, kuid rikkalikult ideid joonistamiseks on küll.



Seepärast on karikatuur alati vajalik,» mõtiskles Raudla, kes varem on ka ise võistlusel osalenud, kuid viimased kaks aastat olnud žürii liige.



Oma karikatuure saatis võistlusele 23 autorit mitmelt poolt Eestist ja pilte oli ligi 100. Tuntumatest tegijatest osalesid mitmekordsed varasemad võitjad, «Postimehe» karikaturist Urmas Nemvalts ja vanameister Hugo Hiibus, aga ka näiteks Aimar Juuse, Tarmo Vaarmets, Harald Tüür, Eduard Tüür ja Heiki Maiberg. Võistluse žüriid juhtis humorist Jüri Paet.



Juubel tulemas

Pulitzeri auhinnaga pärjatud Edmund Valtmani karikatuurivõistlus sai tänavu teoks üheksandat korda ja see oli pühendatud Viljandi omaaegsele tuntud karikaturistile Juhan Kangilaskile, kes avaldas «Sakalas» Tseko nime all pilapilte 1920. ja 1930. aastatel.



Järgmisel aastal toimuv kümnes karikatuurivõistlus on pühendatud Eesti karikatuuri esimesele tuntud esindajale Franz Burchard Dörbeckile, kes sündis 1799. aastal Viljandis ja kelle töid kiitis isegi Johann Wolfgang von Goethe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles