Viljandimaa memmest sai vanim eestlane

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalapäevad on Eesti vanimaks inimeseks olnud Viljandimaa elanik Alviine Rohtla, kes praegu elab oma tütre juures Võrumaal Haanja vallas.

107-aastasest Alviine Rohtlast sai Eesti vanim inimene pärast temast aasta vanema tartlanna Anna Jürnase surma 22. märtsil.

Alviine Rohtla on sündinud 1892. aasta 13. detsembril Võrumaal Viitina vallas. Sissekirjutuse järgi on memme praegune elukoht Viljandimaal Pärsti vallas Kirikumõisas.

Seitse kuud Eesti vanima elaniku ja vanima eestlase tiitlit kandnud Anna Jürnas oli "Õhtulehe" teatel 6. jaanuaril saanud 108-aastaseks.

1892. aastal Õisu vallas sündinud Anna Jürnas jõudis oma pika elu jooksul näha kaht sajandivahetust ning peale hulga võimuvahetuste ka sajandialguse kalendrireformi, mis tema sünnipäeva esimeselt jõulupühalt kolmteist päeva edasi nihutas, kirjutas ajaleht.

Enne Anna Jürnast peeti vanimaks eestlaseks Juhan Kallastet, kes suri mullu 28. augustil Viljandi hooldekodus.

Paistust pärit Juhan Kallaste iga seati ka kahtluse alla ning öeldi, et ta oli kuus aastat teadaolevast noorem. Fondi "100-aastane eestlane" sekretäri Helje Loopere jutu järgi on aga Paistu koguduse 1891. aasta kirikuraamatus Johan Kallaste (enne nimevahetust Kree) sünni kohta tõene sissekanne.

Tänavu 1. jaanuaril elas "Õhtulehe" andmetel Eestis kokku 63 inimest, kel seljataga 100 eluaastat. Enamik eakatest olid naised ning vaid kaheksa olid mehed.

Peep Talimaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles