Juuli Johanson jõudis üle 100 aasta läve

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärsti vallavalitsuse lähedal elab Juuli Johanson, kes on oma täna täituva saja eluaastaga üks valla vanemaid inimesi.

Tähtpäeva eel meenutab vanamemm noorust ja esimest kosilast: "See oli suure talu perepoeg Kabalast, aga ma ei läinud talle. Olin ilus tüdruk, nüüd pole sest enam midagi järgi."

Mehele läks neiu Juuli Tamman aga hoopis Juhan Johansonile. Nad ehitasid endale Viljandi külje alla koos kodumaja ja kasvatasid kahte tütart.

Kõnelemine ja lugemine tänasele sünnipäevalapsele raskusi ei tee, kuulmine on aga peaaegu kadunud. Kui keegi soovib talt midagi täpsemalt teada saada, tuleb küsimus paberile kirjutada.

"Olin kange turulkäija. Tallinnas Estonia ees oli koht, kus müüsin mune, piima, võid ja õunu," meenutab Juuli elu kahekümnendatel eluaastatel.

Aino Rohila, kes oma vana ema ja 73-aastast õde abistamas käib, ütleb, et Juuli oli ise kõva töötegija ja utsitas ka lapsi tagant. "Armu ei antud: viieaastaselt pidin karja minema," räägib ta.

"Hea, et ema ikka ise jõuab üleval käia," on tütar rahul. "Sel aastal on tal tervis kehvemaks jäänud: vereringehäired nagu vanadel inimestel ikka."

Tunamullu oli Juuli aga kartulivõtmisel tütrele silmad ette teinud ja eelmisel suvel oli ta käinud veel heinaloogu segamas.

Postiljoni sõnul kirjutab Juuli Johanson pensionisaamise lehele palju selgema allkirja kui mõni kolmkümmend aastat noorem. Iga kuu saab Juuli 1748 krooni pensioni.

Tänane juubilar on töötanud oma elus külanõukogu sekretäri, postiljoni, karjakasvataja ja põllutööliena.

Ühe kohaliku inimese jutu järgi oli tal olnud põllul pitsat põlletaskus: kui kellelgi oli dokumendile pitserit vaja, sai ta selle põllult. Juuli sellepärast tööd pooleli ei jätnud.

Viimane töökoht enne pensionile minekut oli Juuli Johansonil Viljandi näidissovhoosi Karu suurfarmi teenindavas põllubrigaadis. Oma majapidamises pidas naine loomi veel aastaid pärast pensionikka jõudmist, niikaua kui jaksu oli.

Tütre sõnul on ema kõnelnud ka vanadekodusse minekust, kuid seni on see vaid mõtteks jäänud. "Oleme ikka ise temaga hakkama saanud ja vanadekodus olemise eest tuleks maksta," räägib ta. "Aga eks tal igav ole. Kui ajalehti tuuakse, uurib ta neid hoolega."

Sissekirjutuse järgi on Pärsti valla vanim inimene 107-aastane Alviine Rohtla, kes elab praegu Haanjamaal oma vanema tütre juures.

KOMMENTAAR

Margot Põlla, sotsiaaltöötaja:

"Ausalt öelda, ei ole ma Juuli Johansoni ise oma silmaga näinud.

Vallas on palju abivajajaid, kellega tuleb tegelda. Juuli Johanson elab siin ligidal ja on ise hakkama saanud."

Heino Laiapea

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles