Suri Eesti vanim inimene Juhan Kallaste

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi Hooldekodus suri ööl vastu laupäeva Eesti vanim inimene Juhan Kallaste, kes oleks detsembris saanud 108-aastaseks.

«Viimased kaks nädalat oli ta voodis pikali, kuid mingeid valusid tal küll ei olnud,» ütles Viljandi Hooldekodu direktor Olli Uibo, kelle arvates suri Eesti vanim elanik vanadussurma.

Vanahärra matusetalituse korraldavad tema sugulased. Ringi jalutanud ei olnud Kallaste juba ammu, kuid omal jalal tualetis käimise lõpetas ta alles mõni kuu tagasi. Paari aastata eest oli mees peast veel kogu oma elulugu mäletanud.

Uibo sõnul Eesti vanim elanik oma viimastel eluaastatel kuigi kuulus ei olnud. Viimane kord, kui Kallastele rohkem tähelepanu pöörati, oli tema 105. sünnipäeval.

Kallaste iga tõestab kirikuraamat

Juhan Kallaste tegelik iga on seatud ka kahtluse alla ning öeldud, et ta on kuus aastat teadaolevast vanusest noorem. Sünniaja muutmise põhjus oli väidetavalt Kallaste soov pääseda Teise maailmasõja mobilisatsioonist.

Fondi «100-aastane eestlane» sekretäri Helje Loopere sõnul ei vasta need süüdistused tõele, sest EELK Paistu koguduse 1891. aasta kirikuraamatus on Johan Kallaste (enne nimevahetamist Kree) sünni kohta tõene sissekanne.

Juhan Kallaste sündis Viljandimaal Paistus. 12- aastaselt läks ta Pirmastu kooli ja lõpetas seal kolm klassi.

Kallaste on olnud Paistu, Kõpu ja Viljandi Jaani koguduse hooldaja, hiljem ka Laiuse ja Tarvastu kirikus. Peapiiskop on õnnistanud ta ka diakoniks. Juhan Kallaste on matnud 5254 inimest, esimese neist 15-aastaselt.

«Ta on leiba teeninud ka naljalugude rääkimisega ning olnud Ugalas näitleja,» teadis Loopere.

Kallaste oli mõne aasta ka abielus, kuid lapsi tal ei olnud.

Viljandimaa on pikaealiste poolest rikas

Fondi «100-aastane eestlane» andmetel on nüüd Eesti vanim elanik Anna Jürnas Tartust, kes on kaks kuud Kallastest noorem. Tema saab 108-aastaseks jaanuaris. Pikaealisuselt teine eestlane on Pärstis elav Alviine Rohtla. Tema saab detsembris 107-aastaseks ning on ühtlasi vanim Viljandimaa elanik.

Vanuselt kolmandal kohal on aprillis 106-aastaseks saanud pärnumaalane Maria Hunt.

Helje Loopere sõnul on Viljandimaa pikaealiste poolest kõige rikkam maakond, kuigi viimasel ajal on üle 100-aastasi elanikke siin vähemaks jäänud.

Tema 1964. aastal alguse saanud arhiivis on kaks vanimat inimest samuti Viljandimaalt.

Vanima, 113. eluaastani jõudnud ja Holstres surnud eestlase Maria Tomsoni daatumid on 1853-1966. Oma 108. sünnipäeva näinud Anna Reinok Sürgaverest elas aga aastatel 1880-1988.

Praegu on Viljandimaal neli üle saja-aastast inimest ja üks, kellel sajand peagi täitub.

Praegu järgneb 106-aastasele Alviine Rohtlale Viljandimaal saja esimese verstapostini jõudnud Maria Tammemäe, kes on Viljandi linna vanim inimene.

Märtsis sai 100-aastaseks Anna Oks Tarvastu vallast, eile aga Liisa Ladvas Võhmast.

19. novembril tuleb sajas sünnipäev Suure-Jaanis elaval Elisabeth Knjasevil.

Liisi Seil

MATUS

Juhan Kallaste ärasaatmine on neljapäeval, 2. septembril kell 12 Pauluse kirikust.

Vanimat Eesti kirikutegelast tuleb matma peapiiskop emeritus Kuno Pajula.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles