Viljandi Veevärk avas uue veelabori

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi Veevärk avas esmaspäeval Tüma puhastusseadmete juures ühe Lõuna-Eesti parema veelabori, kus saab teha varasemast täpsemaid veeanalüüse.

Uus labor on endisest üle kahe korra suurem ning suuresti on seal uuendatud ka labori tehnoloogiat, ütles "Sakalale" AS Viljandi Veevärgi juhataja Kaido Pitkäärt. "Varem ei saanud me kõiki proove nõuetekohaselt teha, nüüdsest on olukord aga oluliselt paranenud."

Uue labori remont oli Pitkäärti sõnul maksnud 150 000 krooni. "Sadu tuhandeid kroone läheb aga maksma labori sisseseade," tõdes ta. "Laboritehnoloogia on väga kallis ning seadmeid tuleb veel juurde osta."

Veevärgil on olemas abi korras saadud seadmed Saksamaalt. "Nende töölepanemiseks tuleb kulutada veel ligi 100 000 krooni," rääkis Pitkäärt. "Selle raha saamiseks oleme linnavalitsusega juba läbirääkimisi pidanud."

Uue labori juhataja Jaak Jaaku sõnul on nad seni veeanalüüse teinud peamiselt AS Viljandi Veevärgile. "Meie võimsus pole lihtsalt võimaldanud teistele teenust teha," rääkis Jaaku. "Nüüdsest saame ka eraisikutele veeproove teha."

Kaido Pitkäärti kinnitusel on firmal kavas hakata oma labori teenuseid pakkuma ka teiste maakondade veefirmadele. "Lisaks Viljandile on oma labor veel Tartu ja Pärnu veevärgil, kuid paljudel väiksematel maakondadel see puudub," rääkis ta. "Väiksed laborid on liialt kulukad ülal pidada."

Jaaku sõnul on veeanalüüside tegemine üpris kallis. "Täieliku analüüsi tegemine maksab üle 1500 krooni," lausus ta. Seni kontrolliti viljandlaste kaevuvett Tartus või Tallinnas.

Jaaku hinnangul on Viljandimaa kaevude olukord praegu üsna kurb. "Aastaid tagasi, kui suurte lautade pidamine lõpetati, jäid paljud puurkaevud veeta ning nende viimased analüüsid pärinevad viie aasta tagusest ajast," selgitas ta. "Kaevude korrastamiseks tuleks investeerida raha, mida Euroopa Liit meile ka pakub, paraku ei oska kaevude kasutajad seda raha taotleda."

Viljandi Veevärgi enda vesi läbib pidevalt nõutud kontrolle. "Teeme kõik endast oleneva, et meie kliendid saaksid kvaliteetset vett," kinnitas Jaaku. "Paraku on paljudel hoonetel majasisene torustik korrast ära ning inimeseni jõuab ikkagi vesi, mis täielikult normidele ei vasta."

AS Viljandi Veevärgi laboris töötab praegu lisaks Jaak Jaakule laborant Elvi Demidova. Pitkäärti sõnul on kavas pärast labori sissetöötamist ka töötajate arvu suurendada.

Marko Suurmägi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles