Uus kuuldeaparaat muudab helide maailma selgemaks

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi haigla kõrva-nina-kurguarst Marek Metsmaa näitab väikest ja täiuslikku kuuldeaparaati.
Viljandi haigla kõrva-nina-kurguarst Marek Metsmaa näitab väikest ja täiuslikku kuuldeaparaati. Foto: Elmo Riig / Sakala

Käesoleva aasta algusest saavad vaegkuuljad endale Viljandi haiglast varasematest hoopis täiuslikuma digitaalse kuuldeaparaadi.


Haigla kõrva-nina-kurguarst Marek Metsmaa ütles, et kõigepealt tuleb patsiendile teha kuulmisuuring. Selle põhjal valminud audiogrammil joonistuvad täpselt välja need helikõrgused, mida inimene hästi ei kuule.



«Moodsates kuuldeaparaatides on digitaalne protsessor, mille abil aparaat valib audiogrammi põhjal võimendamist vajavad helikõrgused,» selgitas arst uute seadmete erinevust vanadest, mis töötasid lihtsa valjuhääldi põhimõttel.



Moodsa kuuldeaparaadi võimalused ei piirdu ainult teatud helide võimendamisega: vajaduse korral muudetakse mõned helid ka vaiksemaks, et need nii-öelda peast läbi ei lõikaks.



Tänu täiustatud tehnikale on kuulmise kvaliteet hoopis teine.


Arst rõhutas siiski, et ka täiuslik seade ei tee imet, vaid ainult parandab kehva kuulmist.



Võib juhtuda, et inimene ise ei tajugi kuulmislangust. Küll aga panevad kodused tähele, kui üks pereliige keerab teleri või raadio nii valjuks, et see ülejäänutele häirivaks muutub. Kui näiteks koosolekul, kus on ka kõrvalhelisid, kõneleja tekstist aru ei saada, viitab see samuti võimalikule kuulmislangusele.



«Siis tuleb perearstilt võtta saatekiri ja panna meile aeg kinni. Teeme kuulmisuuringu ja selle põhjal soovitame, mida ette võtta,» rääkis Marek Metsmaa.



Üks erandlik olukord siiski on. Kui tekib äkiline ühepoolne kuulmislangus, tuleb kohe eriarsti juurde minna.



«See võib olla äkk-kurtus ja mida kiiremini abi saab, seda tõhusam see on,» kinnitas spetsialist.



Kuulmisaparaadi hinnast tasub riik kord nelja aasta jooksul 90 protsenti, aga mitte üle 3500 krooni. Selleks tuleb pärast kõrvaarsti külastamist minna Viljandis maavalitsuse sotsiaalosakonda Vabaduse plats 2 ning võtta sealt isikliku abivahendi kaart, mille põhjal võimaldatakse hinnasoodustus. Et tänavu esimesel poolaastal on kuuldeaparaatide hinna kompenseerimiseks antud vaid 40 000 krooni, tuleb arvestada ka mõningase ooteajaga.



Enamasti pakutaksegi 3000—5000 krooni maksvaid kuuldeaparaate.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles