Halliste valla mees müüb Eesti Energiale elektrit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Urmas Roosmaa toodab Halliste vallas Sillaotsa talus rohelist energiatHalliste vallas Sillaotsa talus rohelist energiat tootev Urmas Roosmaa müüb alates juuli algusest esimesena Viljandimaal oma toodangut Eesti Energiale.

Roosmaa sõnul andis selleks tõuke 1. juulil jõustunud energiaseadus, mis ei nõua enam alla 100-kilovatise võimsusega energiatootjatelt turuluba. Varem läks see tootjale maksma 2500 krooni aastas ja seetõttu ei tasunud elektritootmine ennast ära.

"Väikese võimsusega elektrijaamadel ei olnud varem mõtet turuluba osta," rääkis Roosmaa. "Sellise hinna puhul oleksin pidanud oma elektrile pigem peale maksma ning kasu poleks olnud midagi."

Eesti Energia ostujuht Tõnis Koppel ütles, et Urmas Roosmaa on Viljandimaal esimene ja ka ainuke taastuvenergia müüja.

"Seni ei ole teisi soovijaid paista olnud," lausus Koppel. Hüdroelektrijaamu on tema andmetel rohkem Kagu- ja Põhja-Eestis.

Kuigi uus seadus seab väiketootjad tunduvalt paremasse olukorda, suurt tulu nad energiamüügist siiski ei saa.

"Eesti Energia ostab minu käest elektrit hinnaga 76.09 senti kilovatt-tund," lausus Roosmaa. "Paremal aastal toodab minu hüdroelektrijaam kuni 3000 kilovatt-tundi ning lihtne arvutus näitab, et mingit meeletut kasumit ma müügist ei saa. Pealegi investeerin selle raha kohe jälle tootmisesse."

Väiketootja arvates oleks oma talust tulev elektrienergia kõige targem ka ise ära kasutada, kuid see nõuaks suuremaid tarbijaid, kui on üks maja ja mõned kõrvalehitised.

"Suured kasvuhooned või suure maja elektriküte oleksid ideaalsed isevalmistatud energia tarbijad," leidis Roosmaa. "Selliste tarbimisvajaduste puhul, nagu minul praegu on, läheks suur osa energiat aga lihtsalt raisku"

Ene Tulp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles