Eduard Tüür tunneb puudust ajatutest karikatuuridest

Gert Kiiler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Karikaturist Eduard Tüüri sõnul pole praegu vabakutselistel naljapilditegijatel just kõige kergem oma töid ajakirjanduses avaldada.

Põhjus on selles, et igal suuremal lehel on oma ihukarikaturist ja teistele ruumi ei jagu.

Samas tunnistab Tüür, et need palgalised karikaturistid on oma ala tipud Eestis. "Nad teevad väga häid pilte ja on kahju, et nad peavad töötama sellisel konveiermeetodil, piltlikult öeldes toimetaja püss meelekohal, ja treima päevakajalisi karikatuure."

Tema arvates peegeldab see ka Eesti karikatuuri üldist olukorda. "Ajatuid pilte, mida ka aastate pärast mõnusa muigega vaadata, tehakse paraku harva."

Tüürile meeldivad kõige rohkem Andres Varustini pilapildid, Heiki Ernitsa must huumor ning Hillar Metsa ja Urmas Nemvaltsi joonistused. "See on muidugi minu väga subjektiivne hinnang," toonitas ta.

Võistlusi on vähe

Eduard Tüür kuulus Viljandi kultuurimaja ja kunstiklubi korraldatud karikatuurivõistluse zhüriisse.

"On väga tore, et praegu Eestis veel selliseid võistlusi korraldatakse," kiitis ta ja lubab järgmisel aastal kaasa aidata, et üritus suurema kandepinna leiaks.

"Kindlasti saadame tuleval aastal meie kõvematele tegijatele ja Tartu Kunstigümnaasiumile kutsed, küll siis saavad kõik kultuurimaja seinad heal tasemel pilte täis!" kinnitas zhürii liige.

"Samas on selge, et ilma firmade toetuseta on sellist üritust raske teha. Seetõttu on meil väga hea meel, et Galvi Linda, Liiwi Heliis ning "Sakala" ja "Maaleht" soostusid ettevõtmist toetama," lisas ta.

Rõõm uutest autoritest

Tänavuse võistluse teema oli "Üleüldised jamad". Laekunud tööde taset hindas Tüür keskmiseks või sellest veidi madalamaks. Paljud tööd olid kehvasti vormistatud ja mitu staazhikamat autorit oli esindatud vanade töödega.

"Rõõmu tegi aga see, et juurde tuli uusi autoreid, kellest ma polnud varem midagi kuulnud," lisas Tüür.

Praegu on võimalik karikatuurivõistlusel osalenud töid näha Viljandi kultuurimaja kohvikus. Sealsamas on avatud ka Eduard Tüüri ja tema venna Harald Tüüri karikatuuride näitus "Perekondlikud jamad".

Eduard Tüür sõidab 2. mail Saksamaale Karlsruhesse. Sealse linnaraamatukogu saalis avatakse tema näitus "Ilma sõnadeta". Ta on ka varem välismaal personaalnäitusi korraldanud ning avaldanud mitu karikatuurikogumikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles