Linn hakkab riigiga uue kooli loomist arutama

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis on neli koolihoonet, mis võiksid tulevase gümnaasiumi asukohana arutusele tulla. Märtsi lõpuks peab linnavalitsus esitama volikogule koolivõrgu muutmise kava, milles on kirjas ka uue kooli asukoht.
Viljandis on neli koolihoonet, mis võiksid tulevase gümnaasiumi asukohana arutusele tulla. Märtsi lõpuks peab linnavalitsus esitama volikogule koolivõrgu muutmise kava, milles on kirjas ka uue kooli asukoht. Foto: Elmo Riig / montaaž

Viljandi volikogu andis neljapäeval linnavalitsusele volituse alustada haridus- ja teadusministeeriumiga ametlikke läbirääkimisi Viljandisse uudse riigigümnaasiumi loomiseks.


Kui läbirääkimised lähevad nii nagu linnajuhid soovivad, tekib 2011. aasta sügisel linna üks ainult gümnaasiumiklassidega kool ning kolm põhikooli.

Volikogu andis linnavalitsusele korralduse töötada välja koolivõrgu ümberkorraldamise kava arvestades gümnaasiumihariduse omandamise võimalikkust ühes riigigümnaasiumis ning see kava tuleb esitada volikogule aprilli lõpuks.

Viljandi volikogu esimees Tarmo Loodus ütles, et linn kavatseb jätkata haridusse panustamist senises mahus ka edaspidi. "Üle poole Viljandi eelarvest kulub praegu haridusele," teatas ta.
Samas teatas ta, et hariduskulude kokkuhoid ei ole kindlasti ümberkorralduste eesmärk. "Meie eesmärk on Viljandis antava hea hariduse andmise jätkumine ja selle täiustamine vastavalt uue õppekavaga õpilastele loodud suurematele võimalustele ja laiemale kursuste valikule," selgitas Loodus.

Õpilaste arv väheneb ja 2010. aasta sügisel asub prognooside järgi linna kümnendates klassides õppima viis kuni kuus klassikomplekti põhikooli lõpetajaid.

Volikogule esitatud eelnõus seisab, et linnavalitsus on õpilaste arvu põhjalikult analüüsinud ja selle põhjal on linn lähiajal olukorras, kus kvaliteetset, uue õppekava nõuetele vastavat ja valikuterohket gümnaasiumiharidust on tänase koolivõrgu juures keeruline tagada. "Varem kokkulepitud "evolutsiooniline" areng on viinud meid selleni, et lähiaastatel pole gümnaasiumiõppe jätkumine kõigis tänastes gümnaasiumites enam võimalik," seisab eelnõu seletuskirjas.

Uue õppekava edukas rakendamine eeldab linnajuhtide meelest ühes koolis suuremat arvu paralleelklasse, kui praegustes koolides. Õppekavas nõutav valikuterohkus rakendub ainult juhul, kui valikuid on tegemas piisav arv õpilasi. Kõigile kohustuslikke kursuseid on uues õppekavas 63, lisaks 20 kursust kooli valikul õppesuundade kujundamiseks. Õpilasel on lisaks 83-le määratud kursusele õigus valida 13 valikaine kursust.

Praegu õpib Viljandi koolides 3000 õpilast, kellest 873 on teistest omavalitsustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles