Tartlase oksjonimuna on pärit Tarvastu mailt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oksjonil müüdavale munale on nikerdatud kilpkonna kujutis.
Oksjonil müüdavale munale on nikerdatud kilpkonna kujutis. Foto: Erakogu

Reedeses Eesti Televisiooni hommikusaates «Terevisioon» pani tartlane Priit Harik oksjonile nikerdatud hanemunakoore, millest saadav tulu läheb Haiti maavärinas kannatanute toetuseks.


Muna on pärit Viljandis sündinud Priit Hariku isa Hugo Hariku talust Tarvastu vallas Jaanessa külas, kus lammaste kõrval kasvatatakse kodulindude, sealhulgas hanesid.

«Noppisime ühe hane supiks ja leidsime selle seest munemata muna,» meenutas Priit Harik. «See seisis paar nädalat akna peal, siis võtsin muna näppude vahele ja spontaalselt otsustasin sellest midagi teha.»

Graveerimistööd on Harik varemgi teinud ja nimetab tööd stressimaandamise vahendiks. Et just sel ajal oli üldiseks kõneaineks Haiti maavärin ja üksikute veel elus inimeste päästmine, võttis Priit Harik nõuks munast kunstiteos valmistada ja selle müügist saadav tulu ohvrite heaks annetada.

«Muna oli hea ühtlase koorega ja et innustus oli peal, sain selle nädalaga valmis nikerdatud,» kirjeldas noor mees, kes Tartus töötuna viit last kasvatab. «Kätt harjutasin muidugi kanamunade peal, mis on väga haprad. Kõige paremad pidid olema emu ja jaanalinnu omad.»

Hariku sõnul on kogu töö mahukas ja tüütu ning mingil hetkel võib prõksatus selle nulliks muuta.

«Võtsin millimeetrise teemantgraveerimisotsiku ja siis oli hea vaikselt näppude vahel keerutades seda teha,» rääkis mees. «Pärast tühjaks puhumist jääb muna sisse kelme ja seda saab augu äärtest välja urgitseda peenikese heegelnõela või pooliku vineersaelehega.»

Juveliiri tööriistad on tema sõnul asjaarmastajale liiga kallid.

Internetist on võimalik tellida aluseid, kus sees on patarei ja lamp ning siis rõõmustab omaniku silma helendav muna. Seda saab ka alusel pöörlema panna. Priit Hariku kunstiteosel näeb kilpkonna kujutist.

«Nikerdasin sellele kilpkonna ja natuke ilmamere teemat. Merekilpkonn on saarerahvastel harmoonia, pikaealisuse, maaema ja alguse sümbol,» selgitas autor.

Juba reede hommikul tõusis muna hind 500 kroonini. Praegu on see 1000 krooni ja üle saab pakkuda 12. veebruari õhtuni ETV kodulehel või Facebooki suhtlusportaalis.

Hariku sõnul on talle juba igasuguseid uusi tellimusi tehtud ning huvitavamate täitmist lubab ta tõsiselt kaaluda. Tamme talu haned on praegu munemishoos ja pererahvas korjab mune pesadelt iga päev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles