Mõjutanud Tammsaaret

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli vene kirjanduse õppetooli dotsendi Lea Pildi sõnul jätkab Maksim Gorki näidend «Põhjas» Anton Tšehhovi traditsioone (näidendis pole eriti tegevust, kajastatakse peamiselt meeleolu), kuid endiste inimeste kujutajana on Gorki originaalne — tema tegi seda vene kirjanduses esimest korda.

«Need on endised inimesed selles mõttes, et nad on kaotanud oma koha ühiskonnas. Neil on väga raske, kui mitte võimatu taas tõusta,» kõneleb Lea Pild.

Tema arvates on Maksim Gorki mõjutanud ka Anton Hansen Tammsaaret. See paistab eriti silma «Tõe ja õiguse» teises osas, mida kannab gorkilik filosoofia ja kus kujutatakse samuti eluredelil alla käinud vene intelligente (Slopašev, Voitinski).

«See oli impeeriumi murenema hakkamise rahutu aeg. Ka Indrek leiab, et kõik hea oli minevikus. Minevikus olid Goethe, Schiller, Puškin ja Köler,» arutleb dotsent Pild.

Tema sõnul käsitleb Gorki oma näidendis «Põhjas» tõsiseid probleeme. Tegelaste ees on dilemma: mõelda välja utoopia või uskuda iseendasse? Esimesel juhul pole pääseteed loota.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles