Päevatuba Kukeräädsik annab lapsevanematele vabadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukeräädsiku lapsehoidjate esimene klient oli 1,5-aastane Mattias, keda Irina Porohov (pildil) ka varem hoidnud on.
Kukeräädsiku lapsehoidjate esimene klient oli 1,5-aastane Mattias, keda Irina Porohov (pildil) ka varem hoidnud on. Foto: Elmo Riig

Viljandis lossimägede külje all avas neljapäeval uksed laste päevahoiu tuba Kukeräädsik.

Päevatuba pidava osaühingu Lapsehoiuteenused juhataja Irina Porohov rääkis, et ettevõtmine keskendub ainult väikelaste hoiule. Koolitusi ja pereüritusi see esialgu korraldama ei hakka.

«Meie eesmärk on pakkuda väikeste laste vanematele võimalust omi asju ajada: poes või juuksuris käia ning õhtul kontserdile või teatrisse minna,» kõneles Porohov. Et ta ise on suur teatrisõber, plaanib ta Ugala külastajatele lausa eraldi teenuse välja pakkuda.

Juhataja tehtud turu-uuringu järgi on Viljandis lapsehoiu järele suur vajadus.

«Käisin 2005. aastal ettevõtluskoolitusel, kus oli vaja koostada äriplaan. Siis selle uuringu tegingi,» ütles Porohov.

Ta oli välja jaganud 150 ankeeti, milles palus vastata kümnele lapsehoidu puudutavale küsimusele. «Tuli välja, et kõige suuremat muret valmistab lapse hoiule andmine neile vanematele, kellel on kodus alla kolmeaastased lapsed. Lasteaeda nii väikseid lapsi veel ei taheta, vanavanemad on aga kodus olemiseks liiga noored ja käivad tööl.»

Lapsehoidjaks juhuse tahtel

Irina Porohov hakkas lapsi hoidma kolm aastat tagasi, pärast endisest töökohast koondamist. Varem oli ta teinud müügitööd.

«Hakkasin sõbranna juures hoidjaks käima ja veetsin enamiku vabast ajast tema lapsega. Ühel hetkel avastasin, et laps areneb minu käe all hästi. Kahjuks ei olnud ma seda märganud oma lapsi kasvatades — ilmselt olin siis veel oskamatu,» tunnistas 17- ja 15-aastase poja ema.

Kui Porohovile veelgi lapsehoidmise pakkumisi tehti ning ta neist ruumipuuduse tõttu ära pidi ütlema, otsustas ta läbida lapsehoidja koolituse ja asutada sellekohase firma.

Tööhõiveametist sai Porohov 20 000 krooni stardikapitali, mis kulus Kukeräädsiku ruumide remontimiseks.

Lossi ja Pika tänava nurgal on osaühingu käsutuses 28,7 ruutmeetrit, mis jaguneb mängu- ja magamistoaks. Rendileping on Jaani kogudusega sõlmitud esialgu aastaks. «Mis edasi saab, oleneb sellest, kas vajame suuremaid ruume või mitte,» sõnas juhataja.

Kõige rohkem viis last

Kukeräädsik on avatud esmaspäevast reedeni ning mõeldud alla kolmeaastastele lastele. See ei ole koht, kus isa või ema saab lapsega tegelda, vaid võsukesed jäetakse hoidja hooleks.

«Kõige rohkem saame korraga hoida viit last, sest seaduse järgi ei tohi alla kolmeaastasi ühel hoidjal korraga rohkem olla,» selgitas juhataja. Laste arvust lähtudes on valitud ka ruumide suurus.

Toitu päevatoas ei valmistata, vaid tellitakse see toitlustamisega tegelevalt ettevõttelt. Kohapeal roogi vaid soojendatakse ja serveeritakse.

Osaühingu kolmest lapsehoidjast kaks töötavad vahetustega Kukeräädsikus ja kolmas läheb vajaduse korral perekonna juurde koju.

«Koduteenust Viljandis praegu veel keegi teine ei paku,» lausus Irina Porohov. «Et esialgu tegeleb meilgi kodukutsetega vaid üks inimene, tuleb talle oma soovist paar päeva varem teada anda,» kõneles ta.

Töötajad läbivad lapsehoidja kursuse

Juhataja lisas, et kui vaja, sõidab lapsehoidja ka väljapoole Viljandit ning hoiab vanemaidki lapsi. Suurema nõudluse korral tuleb osaühingul võib-olla veel mõni inimene tööle võtta.

«Lapsehoidjaid ei ole aga kerge leida,» nentis juhataja. «Olen tööle valinud väga tugevad inimesed, kellel on eelkooliealiste laste õpetaja diplom ja mitme perekooli tunnistus, kuid kehtiva kutsestandardi järgi peavad nad lõpetama ka 160-tunnise lapsehoidja kursuse,» selgitas naine.

Ta sõnas, et mõlemad töötajad on praegu neid kursusi läbimas.

Irina Porohov rääkis, et kuigi päevatuba tegi oma uksed lahti läinud neljapäeval, on plaanis selle sisustust veel täiustada. Ametlik avamine leiab aset mõne aja pärast. Siis on loodetavasti tööle hakanud ka päevatuba tutvustav internetilehekülg www.kukeraadsik.ee.

NIMI

Päevatoale nime otsides sattus Irina Porohov internetis lehitsema Mulgi murde sõnastikku. Sõna «kukeräädsik» kannab seal tähendust «vallatu laps».

Allikas: Irina Porohov

ARVAMUSED

Kristel Kadakas,

Päikesekillu perekeskuse juhatuse liige

Päikesekillu perekeskus pikka lapsehoiuteenust ei paku, sellega tegeleb meie majas tegutsev füüsilisest isikust ettevõtja.

Aga see, et hoidjad sõimeealisi lapsi pika päeva hoiavad, on minu meelest väga teretulnud. Seni, kuni uus lasteaed valmib, on nõudlus niisuguse teenuse järele üsna suur. Pärast lasteaia valmimist hoidjate konkurents kindlasti suureneb.

Anett Suits,

Viendra mängu- ja õppekeskuse koordinaator

Viljandis ei ole selles valdkonnas veel olulist konkurentsi, siinsed asutused pigem täiendavad üksteist. Arvan, et ongi vaja erinevaid kohti, et inimesed saaksid valida.

Meie pakume näiteks tegevust nii täiskasvanutele kui lastele, nii õpet kui meelelahutust.

Ema võib tulla siia lapsega mängima, aga ka jätta lapse mõneks tunniks hoiule. Tegeleme veel sünnipäevade korraldamise, huviringide ja keelekoolitusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles