Isamaaliit rookis Viljandimaal oma ridu

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aavo Savitschi arvates ei peitu tema erakonnast väljaheitmise põhjused lehelugudes, vaid endiste kommunistide soovis erakond tulihingelistest rahvuslastest puhastada.
Aavo Savitschi arvates ei peitu tema erakonnast väljaheitmise põhjused lehelugudes, vaid endiste kommunistide soovis erakond tulihingelistest rahvuslastest puhastada. Foto: montaaž

Isamaaliit heitis välja kaks end rahvuslaseks nimetavat Viljandimaa piirkonna liiget, kes partei juhtide hinnangul kahjustasid sihilikult erakonna mainet.

Piirkonna palvel otsustas Isamaaliidu juhatus ebakorrektse käitumise tõttu erakonnast välja heita Aavo Savitschi ja Valdo Paddari.

Kui Savitsch on poliitilises plaanis viljandimaalaste tähelepanu alla sattunud mitme hiljutise arvamusartikliga, siis Paddari ühiskondlik aktiivsus ulatub taasiseseisvumisele eelnenud aega.

Eelmise nädalani Isamaaliidu Viljandimaa piirkonna esimehe ametit pidanud Tarmo Loodus rääkis, et Aavo Savitschi puhul said otsustavaks «Sakalas» avaldatud teravasõnalised kirjutised, millest ühes nimetas autor oma erakonna juhte kommunistideks ning eakaid valijaid penskariteks.

Looduse arvates astus Savitsch sellega üle hea tava ja viisakuse piiri.

Viis hobusele põhku

«Selline käitumine ei ole ühele normaalsele isamaaliitlasele kohane,» lausus Loodus. «Kui on muresid või etteheiteid, siis oleks need korrektne erakonna sees lahendada.»

Suurem osa Paddari väljaheitmise põhjustest jääb Looduse sõnul varasemasse aega, kuid viimaseks piisaks karikas sai üks eelmisel suvel aset leidnud sündmus.

«Ta mõnitas Viljandile ja paljudele inimestele olulise inimese mälestust. Ma pean silmas seda, kui ta viis Laidoneri monumendi hobusele lossimägedesse põhku ning pidas seejuures sütitavaid kõnesid, mis ei olnud loomulikult mitte Laidoneri auks ja kiituseks.»

Ei nõustu süüdistustega

Kumbki väljaheidetutest ei ole endale süüks panduga nõus. Selle asemel väidavad nad, et Isamaaliidu etteotsa kuuluvad endised kommunistliku partei liikmed tahavad erakonna enne Riigikogu valimisi rahvuslikult meelestatud ja aadetega inimestest puhtaks rookida.

«ERSP-ga Isamaaliitu tulnud ideedest ei ole enam suurt midagi järel,» leidis Aavo Savitsch. «Lahti tahetakse saada kõigist, kes soovivad avatud ja ausat suhtlemist ega ole nõus olema kellegi marionetid.»

Savitschi arvates peegeldab Isamaaliidu juhtide tegelikke motiive seegi, et koos tema ja Paddariga taheti erakonnast välja arvata nende mõttekaaslased Erno Ilsen ja Jaanika Kressa. Et aga koosoleku õhkkond oli selleks ajaks ülipingeliseks muutunud, otsustati arutelu lõpetada.

ARVAMUS

Tarmo Loodus, Isamaaliidu piirkonna endine esimees

On ju selge, et me ei saanud oma ridades hoida inimest, kes sõimab ajalehe kaudu eakaid inimesi penskariteks ja oma erakonnakaaslasi kommunistideks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles