Kolga-Jaani kiriku torn saab uue katuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolga-Jaani kiriku torni uuendustööd kestavad tuleva aasta sügiseni.
Kolga-Jaani kiriku torni uuendustööd kestavad tuleva aasta sügiseni. Foto: Elmo Riig

Kolga-Jaani kiriku torn on juba paar kuud tellingutes, sest restaureerimisfirma Frantsiskus töömehed vahetavad torni katusekatet.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku Kolga-Jaani Johannese koguduse õpetaja Ants Tooming rääkis, et eelmine katus oli tornile pandud 130 aasta eest ja oli aeg see välja vahetada.

«Tornikatuse kehv seisukord ei andnud veel otseselt tunda, aga osa külgi oli väga läbi,» lausus Tooming.

Katus kaetakse lauakeste ehk kimmidega, mida on kohale toodud mitu autokoormatäit.

«Kimmid on tehtud Saaremaal kasvanud kuusest. Tegelikult valmistatakse neid rabamännist, aga Eestis selliseid ei tehta,» selgitas õpetaja.

Töömehed on vahepeal välja vahetanud vaskplekist soklikatted. Varsti jõuavad nad restaureerimisega tornimunani, milles võib peituda nii mõndagi huvitavat.

«Tavaliselt on tornimunadest leitud ürikuid. Kirikutes pandi need just sinna, mitte vundamendi sisse, nagu see teiste hoonete puhul kombeks on,» rääkis Tooming.

Kirikuõpetaja sõnul on tornimunas viis kuuliauku, sest viimase sõja ajal tulistasid venelased tipu pihta. Seepärast võivad tornimunasse pandud ürikud rikutud olla.

Tooming ei soostunud ütlema, kui palju tornikatuse vahetamine maksma läheb. Tööd peaksid lõppema tuleva aasta oktoobriks.

Kiriku läänetorn ehitati 1875. aastal ja selle kõrgus on 45 meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles