Müra tööl põhjustab vaegkuulmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Töötervishoiu ja Tööohutuse Agentuur algatas 20. aprillil, rahvusvahelisel müra teadvustamise päeval selleteemalise teabekampaania.

Viljandimaa Tööinspektsiooni juhataja Olev Rahnu, milline on müraprobleem Viljandimaa ettevõtetes?

Vastavalt tööinspektsiooni aruandele on müra probleemiks kolmveerandis ettevõtetes. Müra on puidu-, metalli- ja tekstiilitööstuses ning liikurmasinatel. Kontrollimas käime põhiliselt siiski tööstusettevõtteid. Võimalik, et näiteks teenindusasutused on teenimatult kõrvale jäänud. Näiteks oleme öösiti baarides eraviisiliselt müra taset mõõtnud ning see ületab lubatud normi. Kõrvakaitsevahendeid sealsed töötajad aga kanda ei saa.

Millised on mürast tingitud kahjustused?

Üleriigiline tööinspektsiooni aruanne eelmise aasta kohta ütleb, et kõigist kutsehaigustest on 48 protsendiga esikohal ülekoormushaigused, järgmised on vibratsioontõbi 22 ja vaegkuulmine 15 protsendiga. Viljandimaal registreeriti viimati vaegkuulmise kutsehaigus 2003. aastal ühel traktoristil.

Ohtlik on see, et kui kuulmiskahjustus on juba tekkinud, siis see ei ole enam ravitav. Kui inimkõrv peab pidevalt müra seest vajalikku infot selekteerima, siis see väsitab kõrva ja ta ei suuda adekvaatselt ohusignaalidele reageerida. Tavalisest mürast puhkab inimene välja, aga kui müra on suur ja pidev, võib tekkida vaegkuulmine.

Milline müra on liiga suur?

Eesti õigusaktides on kirjas, et alla 85-detsibellises müras kaheksa tundi päevas töötades ei tohiks veel kuulmiskahjustust tekkida. 80 detsibelli on see tase, mille juures on tööandjal kohustus anda töötajale kõrvakaitsevahendid ehk kõrvaklapid. Üle 85 detsibelli on nende kasutamine igale töötajale kohustuslik. Kui müra on 90 detsibelli, võib inimene selle sees ilma kõrvaklappideta olla vaid 15 minutit.

Bürootöötajatel peaks müratase jääma 40 ja 45 detsibelli vahele, muidu hakkab see väsitama ja segama. Olen mõõtnud mürataset Jakobsoni tänaval ja see oli 60 detsibelli. Akent lahti hoides see inimese tervist ei kahjusta, aga hakkab väsitama.

Miks on mürast tekkinud kahjustused halvad?

Esiteks ei kuule töötaja vajalikke signaale, mis on tööstuses oluline. Teiseks müra väsitab ja tekitab stressi. Kolmandaks tekib sotsiaalne probleem: kuulmise kaotanud inimene tahab koos perega televiisorit vaadates seda kõvemaks panna, häirides nii teisi pereliikmeid. Vaegkuuljal on raske ka peolauas teistega suhelda.

Mida mürarikkas keskkonnas töötav inimene peaks tähele panema?

Pärast esimest kolme töökuud peaks minema töötervishoiu arsti juurde kas Maramaa kliinikusse või Viljandi haiglasse. Arst ütleb, kui tihti ta tahab seda inimest tagasi kontrolli kutsuda. Kindlasti peab arsti juures käima iga kolme aasta tagant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles