Maailma suurim tikk tõi vabrikule aastapreemia

Rannar Raba
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Tarvo Moss 24. novembril valmimisjärgus hiigeltiku najale nõjatus, ei osanud ta oodatagi, et vabriku 100. aastapäev toob kolme päeva pärast Ugala teatri ette mitu tuhat viljandlast.
Kui Tarvo Moss 24. novembril valmimisjärgus hiigeltiku najale nõjatus, ei osanud ta oodatagi, et vabriku 100. aastapäev toob kolme päeva pärast Ugala teatri ette mitu tuhat viljandlast. Foto: Elmo Riig

Senise Viljandi Aasta Isiku preemia asemel esimest korda välja antud aastapreemia pälvis tikuvabriku juhatuse esimees Tarvo Moss, kelle eestvedamisel läideti novembri lõpul Ugala teatri ees maailma suurim tikk.

Volikogu esimehe Arnold Kimberi sõnul oli valiku tegemine üsna lihtne, sest lõpphääletusele jõudnud kandidaatide nimistu oli varasemate kordadega võrreldes lühem.

«Mõned liikmed ei olnud korralikult läbi lugenud paari kuu eest nende endi vastu võetud statuuti, mille järgi tuli kandidaadid esitada kirjalikult volikogu sekretärile hiljemalt nädal enne otsustamist, ja mitu nime jäi sellepärast konkurentsist välja,» selgitas esimees.

Aastapreemia saanud aktsiaseltsi Estonian Match ja selle esimeest Tarvo Mossi pidas Arnold Kimber väga heaks valikuks, sest äsja 100-aastaseks saanud tikuvabrik on linna ajaloos etendanud olulist rolli.

«Teisalt poleks mul olnud midagi ka selle vastu, kui tiitli oleks saanud mõni teine eelmise aasta suur tegu, näiteks kindral Johan Laidoneri monument.»

Teate aastapreemia saamisest sai Moss Frankfurdis messil olles. «Meil oli messiboksis parasjagu palju inimesi, andsin neile kohe selle teate edasi,» rääkis ta. «Loodetavasti tekitab see kõigile meie firmas töötavatele inimestele hea tunde.»

Seni pole tikuvabrik saanud vastust, kas tema 100. aastapäeval põlema pandud kuue meetri pikkune tikk pääseb Guinnessi rekordite raamatusse. Mossi sõnul on esialgu teada vaid niipalju, et otsustajad on vajalikud paberid kätte saanud. «Eks neil kulu mõni kuu,» arvas ta.

Linna elutöö preemia sai vene gümnaasiumi kauaaegne direktor Elias Blumberg. Arnold Kimberi arvates seisneb tema suur panus lisaks kooli juhtimisele selles, et ta on osanud vene kogukonda hästi ühiskonda integreerida. «Viljandis pole rahvuslikul pinnal kunagi tõsiseid pahandusi olnud ja kindlasti on see paljuski Blumbergi teene.»

Aastapreemiad antakse kätte veebruaris Eesti Vabariigi aastapäeva aktusel.

PREEMIAD

Elutöö preemia
Elias Blumberg,
Viljandi Vene Gümnaasiumi direktor

Kultuuripreemia
Siim Kärner,
luuletaja ning murdekeele väärtustaja

Teatripreemia
Peeter Jürgens,
Ugala teatri näitleja

Spordipreemia
Hilja Bakhoff,
Euroopa ja maailma spordiveteranide meistrivõistluste mitmekordne medalivõitja

Spordipreemia
Viljandi Spordiliit,
ümber Viljandi järve jooksu korraldaja

Aasta Noor
ansambel ÕIP koosseisus Tanel Kadalipp, Tõnu Tubli, Taavi Jaadla ja Arles Kangus

ARVAMUS

Arnold Kimber,
linnavolikogu esimees

Aastapreemiat ei antud tikuvabrikule kaugeltki mitte ainult suure tiku tegemise eest, vaid ka sellepärast, et see asutus on olnud ja kindlasti jääb ka edaspidi üheks Viljandi sümboliks. Ta on muide maailma suurim õueküünalde tootja!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles