Halliste kirik kuuleb esimest mulgikeelset laulatust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eve Tikka ja Hendrik Agur Eesti Era- ja Harrastuspilootide Liidu jõulupeol.
Eve Tikka ja Hendrik Agur Eesti Era- ja Harrastuspilootide Liidu jõulupeol. Foto: Erakogu

Täna kell 14 paneb õpetaja Kalle Gaston Halliste kirikus mulgi keeles paari Viljandist pärit Eve Tikka ja Hendrik Aguri.

Hendrik Agur, miks soovisite just mulgikeelset laulatust?

See mõte tekkis Halliste koguduse õpetaja Kalle Gastoniga vesteldes. Ta on suur mulgi keele säilitamise huviline ning oli ka Mulgi Kultuuri Instituudi asutaja ja eestvedaja. Ent sellekohase ettepaneku tegime talle ise, sest mina ja mu tulevane naine oleme kasvanud Viljandis ning tunneme instinktiivset vajadust säilitada ja tugevdada sidet Viljandimaaga, kust pärinevad meie esivanemad.

Tundus huvitav ja loomulik lasta end laulatada mulgi keeles ja kodupaigas — Mulgimaa südames Hallistes. Sellega saab visatud terake kultuuripärandi hulka ja pere pärimussalve.

Mulgikeelse laulatusvormi puhul võib õhku jääda küsimus, kas pole ehk tegemist toretsemisega. Ei ole. Meie teadvuses on kultuuripärand ja meil mõlemal on elutarkust. Abiellume teist korda, targemana ja paremana.

Meie arvates pole mõtet laulatuse vormi üle tähtsustada.

Ainutähtis on selle sisu: kaks inimest tõotavad Jumala palge ees armastada ja hoida teineteist õnnes ja õnnetuses ning olla truud. Kogu elu.

Meenutage, palun, oma Viljandi-aastaid.

Jõululaupäeval minu kalliks naiseks saav Eve Tikka, neiupõlvenimega Schmidt on õppinud Jakobsoni-nimelises gümnaasiumis. Ta on elanud aastaid mujal, Hiiumaal ja Tallinnas.

Eve töötab Riigi Teataja Kirjastuses ning on eraelus paljude naiste ja tütarlaste ideaal oma targa, selge ja avatud mõttemaailma ning hurmava ilu poolest. Eelmisest abielust on tal kaks last, nii neiu kui noormees on gümnaasiumieas. Teda ennast peetakse tavatult noorusliku olemise ja väljanägemise tõttu oma laste sõbrannaks.

Minu ema Ingrid Agur oli kogu elu Ugala teatri kunstnik ning isa Jaak Agur Viljandi haigla arst. Õppisin Paalalinna gümnaasiumis, aga ka muusikakoolis. Mängisin kooliajal ansamblites ja selle järel ansamblis Meidion. Naudin muusikat, eriti klassikalist muusikat.

Olen õppinud Tallinna Pedagoogikaülikoolis orkestrijuhiks ja kultuuritöötajaks ning Eesti legendaarse lennuinstruktori Rein Porro käe all piloodiks.

Olen ettevõtja. Minu peamine firma tegeleb reklaamindusega ja teine pakub lennuoperaatori teenuseid. Lennundus on mu hobi.

Kui suur on teie uus pere?

Kahest väiksest on saanud kuueliikmeline pere. Lapsed Kristjan, Terina, Sander Se-bastian ja Gabriel saavad lisaks kingikotile võimaluse näha oma vanemaid õnnelikena. Armastusest sündivad ühised lapsed on väga oodatud.

Kus peate oma pulmapeo?

Veedame perekondliku jõuluõhtu oma sõbra, rahvamuusiku ja hea inimese Ants Tauli talus Riidajal. Laulatusele ja Riidajale on kutsutud vaid lähemad sugulased: emad, õed-vennad, lapsed ja onud.

Sõprade ringis tähistame olulist sündmust hiljem tänujumalateenistusega ja sportlikult. Sport on meie pere lahutamatu osa.

Meie perekond soovib Mulgimaa inimestele õnnistatud jõuluõhtut, taevalikku rahu ja valgust. Unustagem väiklus ja hädaldamine ning jätkem kurjus ja pahatahtlikkus! Hoidkem oma peresid!

ESIMENE

Kalle Gaston,

kirikuõpetaja

See on tõesti mu esimene mulgikeelne laulatus. Varem olen ühe mulgikeelse jutluse pidanud. See keel pole mulle võõras, sest olen sündinud ja kasvanud Tarvastus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles