Aasta loomad — kolm vahvat mõmmikut

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Juuli algusest oktoobri keskpaigani olid meedia lemmikud kolm alla kahe aasta vanust karu, kes Viljandimaal Jõesuu silla ja Vaibla vahel ringi uitasid, end maantee ääres tihti inimestele näitasid ning aeg-ajalt taluõues toitu otsimas käisid.


Esimese aasta kasvasid nood mesikäpad, kaks emast ja üks isane, Nigula metsloomade taastuskeskuses. Sinna viisid nad jahimehed, kes eelmise aasta algul metsseajahil Vana-Kariste lähedal karupesale trehvasid ja emaslooma minema ehmatasid.

Mullu sügisel viidi inimpelglikuks ja ise toime tulema õpetatud mõmmikud tagasi loodusesse, kuid seal sattusid nad uuesti inimestega kokku. Nüüd on paljudel Viljandi ja Tartu vahel sõitnutel isiklikus fotokogus mõni pilt lähemal või kaugemal askeldavast karust. Mõnel õnnestus ennastki säärasele pildile sokutada.

Looduskaitsjaid panid aga inimestele liiga lähedale kippunud karud muretsema: kui nood inimestega liiga ära harjuvad, võivad nad ju ühtäkki ohtlikuks muutuda ja siis tuleb jahimeestel letaalne töö ette võtta.

Nii üritasidki nad loomade elu säästa ja nood omavahel lahutada. Ent karud polnud rumalad. Kui tavalist tee ääres peatunud autojuhti takseerisid nad huviga ja lausa poseerid talle, siis uinutipüssiga looduskaitsja eest pagesid nad enne, kui too jõudis autost väljuda.

Alles oktoobri algul muutusid nad lohakaks: olles taluõuel õunapuud rapsinud, ei põgenenud nad keskkonnaameti spetsialisti eest küllalt kaugele metsa.

Magama uinutatud karu viidi kahest kaaslasest kaugele. Tema uut elupaika ei avaldata, kuid tõenäoliselt on see Eesti ja Läti piiril, sest kui ajakirjanik püüdis tol päeval keskkonnaameti spetsialistile helistada, kostis vastuseks lätikeelne automaatteade.

Praegu magavad nood kolm karu loodetavasti rahulikku talveund.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles