Üleskutse: teata hea valimistava rikkumisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea valimistava logo.
Hea valimistava logo. Foto: Vabaühenduste liit

Koos sel nädalal lahti läinud aktiivse valimisagitatsiooni perioodiga algas ka Sakala ja vabaühenduste liidu EMSL valimisvalvurite ühisprojekt.

Sakala ja vabaühenduste liit kutsuvad kõiki kandidaate, erakondi ja valimisliite järgima head valimistava, et tagada kampaanias ausa mängu põhimõtetest kinnipidamine ning lugupidav suhtumine valijasse ja kaaskandidaatidesse. Vaid nõnda saame kindlustada ausad ja õiglased valimised.

Et Sakala valimisvalvurid ise igale poole rikkumisi tuvastama ei jõua, palume abi kõigilt oma kodukohast hoolivatelt ja ühiskondlikult ärksatelt inimestelt. Teateid valimistava rikkumiste kohta ootame meilitsi aadressil sakala@ajaleht.ee või telefonil 433 0048. Hea oleks, kui ebaeetilise käitumise märkaja saaks selle tõestuseks teha foto, hoida alles reeglitevastase valimisreklaami või jäädvustada rikkumise muul moel.

Hea valimistava ütleb järgmist.

Rahastamine on läbipaistev

Kõik valimiskampaaniaga seotud kulud rahastatakse üksnes erakonna, valimisliidu või kandidaadi eelarvest, mis avalikustatakse pärast valimisi.

Avalikku võimu ei kuritarvitata

Riigi- või omavalitsusasutustes mittepoliitilistel ametikohtadel töötavad isikud ei osale oma tööajast ühegi nimekirja või kandidaadi valimiskampaanias.

Maksumaksja ülalpeetavad meediakanalid peavad olema võrdsetel tingimustel kättesaadavad kõigile valimistel osalevatele nimekirjadele ja üksikkandidaatidele.

Avalikke vahendeid, välja arvatud erakondadele riigieelarvest määratud tegevustoetust, kasutatakse vaid tingimustel, mis on kättesaadavad ka teistele valimistel osalevatele nimekirjadele ja üksikkandidaatidele.

Kampaania keskendub sisule

Valimiskampaania teemaringi määrab ühiskondlik olulisus, mitte lihtsus ja atraktiivsus.

Hoidutakse valijate hirmutamisest ja äraostmisest ning rahvusliku, sotsiaalse, rassilise või muu grupikuuluvuse kaudu vastuseisu õhutamisest.

Valimisreklaamile eelistatakse kohtumisi valijatega, väitlusi, artikleid ja vestlussaateid.

Valimislubadused on seotud valitava esinduskogu pädevusega ning keskenduvad enam plaanitavale poliitikale, mitte mõne konkreetse isiku või grupi headele või halbadele omadustele.

Rahaliselt hinnatava valimislubaduse puhul tuuakse välja selle maksumus ja rahastamisallikas.

Vaated ja seisukohad on avalikud

Kandidaadid ei varja oma erakondlikku kuuluvust ega poliitilisi vaateid, samuti seotust eri huvigruppidega.

Valimisnimekirja kantud kandidaadid teatavad hiljemalt aktiivse valimisagitatsiooni alguseks avalikult, kas nad asuvad valituks osutumise korral esinduskogusse tööle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles