Vargustest ärevil mulgid püüavad oma vara kaitsta

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Viimasel ajal on Karksi ja Abja vallas õhtuti lukku keeratud nii mõnigi uks, mis varem ööseks lahti jäi, ning võõraid autosid silmitsetakse üsna umbusklikult. Mitu vargust ning kahtlased ringiluusijad on viinud kohalikud selleni, et nad käivad õhtuti ümbruskonnas patrullimas.

Kui Karksi vallavanem Arvo Maling sai möödunud kolmapäeva õhtul teate, et tema maja juurde viiva eratee otsas on juba mõnda aega seisnud kaks võõrast autot, muutus ta ärevaks. Maling sõitis sündmuskohale, nõudis aru kahelt mehelt ja ühelt naiselt, kes olid tema maa peal, ning helistas Karksi konstaablijaoskonna piirkonnavanemale Taimo Tugile ja teatas talle parkivate autode numbrimärgid.

Üks Malingu tee peal seisnud meestest Toomas Tahlfeldt kinnitas Sakalale, et mingeid kurje plaane ta seal koos oma sõbra ja tolle naisega ei haudunud. Tahlfeldt selgitas, et oli Valga—Uulu maanteed mööda sõites märganud oma sõpra vastu tulemas. Mehed pidasid kinni ning parkisid väidetavalt juhuslikku teeotsa. Toomas Tahlfeldt märkis, et eramaa viita kusagil üleval ei olnud.

Tema kirjeldust mööda suhtles vallavanem nendega algusest peale agressiivselt ning see ärritas teda sedavõrd, et ta võttis lehetoimetusega ühendust. Maling leidis aga, et pigem olid võõrad ebaviisakad. Ta ütles, et kui Karksi ja Abja valda ei kimbutaks vargustelaine, ei oleks teade võõrastest autodest nii alarmeerivana mõjunud.

Kohalikud on ettevaatlikud

Vallavanema sõnu, et viimasel ajal on nimetatud valdades olnud vargusi ja majade ümber luusimist palju ning see tekitab kohalikes pingeid, kinnitati Sakalale mitmest allikast. Muu hulgas leiab teate selle kohta, et Karksi ja Abja vallas viimastel nädalatel toimunu on inimesed tähelepanelikuks muutnud, seda piirkonda teenindava Karksi konstaablijaoskonna Facebooki-lehel. 11. septembri postituses kutsutakse kodanikke üles kahtlasi inimesi märgates enne sekkumist olukorrast politseile teatama.

Lehetoimetusele teada oleva info põhjal on nimetatud valdades viimastel nädalatel ette tulnud tavatult palju juhtumeid, kus võõras auto on sõitnud eramaale ning pärimise peale, kuidas saab tulijaid aidata või keda nad otsivad, saanud pehmelt öeldes kahtlust äratavaid vastuseid. Näiteks on tahetud laenata heinapallinööri või väidetud, et otsitakse talu, kus pidavat küülikuid müüdama, ehkki keegi kohalikest sellest midagi ei tea.

Kõik eelkirjeldatu on viinud selleni, et inimesed on hakanud rohkem uksi lukustama ning pannud üles näiteks liikumisanduriga valgusteid.

Öösel hoitakse silma peal

Politsei- ja piirivalveameti info põhjal on sel kuul nii Karksi kui Abja vallas registreeritud kaks vargust, kuid nagu teadis öelda Karksi vallas elav Andre Aavastik, on pisivargusi ja luuramisintsidente olnud varasemast tunduvalt rohkem.

«Need, kellelt on rohkem asju varastatud, on politseisse avalduse teinud, kuid mitme väiksema pätsamise puhul pole seda tehtud,» rääkis Aavastik. «Kui sult varastatakse näiteks trimmer, mille kohta pole alles ühtegi dokumenti, tekib küsimus, kas politseisse on üldse mõtet pöörduda.»

Ümbruskonnas toimuv viis selleni, et Aavastik on koos sõprade ja teiste kohalikega viimased poolteist nädalat öösiti kodukandis ringi sõitnud ning kõike kahtlast üles tähendanud. Tema jutu järgi on ringisõitjaid olnud igal õhtul. Peksa ei kavatse kohalikud varastele peale sattudes Aavastiku sõnul anda, plaanis on lihtsalt koguda infot, mis aitab kurikaelad tabada.

Seni pole ühtegi väga head niidiotsa õnnestunud üles korjata. Küll aga on Aavastiku tõdemust mööda selgeks saanud, et ilmselt sõidavad pätid välismaiseid numbrimärke kandva autoga ning liiguvad vahel ringi ilma tuledeta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles