Repliik: Copani maja

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haav
Margus Haav Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Edificio Copan ehk Copani maja on maailma suurim elumaja. Brasiilias São Paulos 1966. aastal valmis saanud 38-korruselises hoones on 1160 korterit, mis on koduks umbes 5000 inimesele. Maja on nii suur, et São Paulo linnavalitsus eraldas talle päris oma postikoodi.


Ühe katuse all on olemas põhimõtteliselt kõik eluks vajalik, alates erisugustest kauplustest ja söögikohtadest. On raamatupood, reisibüroo ja isegi kirik. Elanike seas on nii suhtelisel vaesuspiiril pendeldajaid kui pilvepiiril mõnulevaid miljonäre. Keldrikorrusel tegutseb sadakond firmat.



Üheks São Paulo sümboliks saanud võimas ehitis on inspireerinud suurel hulgal kunstnikke, luuletajaid ja filmimehi. Ühest küljest lahendab selline elamutüüp kahtlemata paljud tüütud probleemid, teisalt tekitab neid kindla peale juurde.



Sellegipoolest on natuke naljakas mõelda, et Viljandi-suuruse linna elanikele läheks vaja ainult nelja säärast maja ja ruumi jääks ülegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles