Neljas omavalitsuses jääb võitlus ära

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Allikas: valimiskomisjonid

Sel hetkel, kui komisjonid lõpetasid teisipäeval kandideerijatelt dokumentide vastuvõtmise, selgusid valimiste võitjad koguni kolmes Viljandimaa vallas ja ühes linnas.

Kõpu, Kõo ja Tarvastu valla ning Mõisaküla linna juhtidel on liiga vähe vastaskandidaate, et valimisvõitlus üldse tekkida saaks. Neis omavalitsustes pole konkurentidel võimuliidu loomiseks jäänud võimalust isegi sel juhul, kui nad kõik volikokku pääseksid.

Kui Kõos, Kõpus ja Mõisakülas on seda varasematelgi valimistel juhtunud, siis kaks kuni kolm korda suuremas Tarvastus on situatsioon täiesti uudne.

«Seda küll öelda ei saa, et meil oleks vähe kandideerijaid,» leidis senine vallavanem Alar Karu, kelle juhitav Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) on endale võidu juba taganud.

Pärast esimest nimekontrolli selgus, et üks Tarvastu elanik oli üles seatud nii IRL-i kui Keskerakonna nimistus. Ta taandas end mõlemast ning nüüd kandideerib 15-liikmelisse volikokku ühes nimistus 32 ja teises kuus inimest, lisaks üksikkandidaat.

Nelja aasta taguste valimistega võrreldes on Tarvastus 43 kandidaati vähem.

«Eelmiste valimiste eel elasime üle suure tüli ja edasi on püütud siin asju ajada nii, et saaks kõigiga maksimaalselt hästi läbi. Tundub, et sellega ollakse rahul ja vastaspool ei leidnud toetust,» ütles Karu. 2009. aastal sunniti ta pool aastat enne valimisi kohalt lahkuma, kuid valimiste järel tõusis taas võimule.

Maakonna pisemates omavalitsustes on ka varem juhtunud, et võimul olevale jõule vastaseid ei leidu. Pisut keerulises seisus on aga maakonna kõige väiksem omavalitsus Kõpu vald, kus seitsmele kohale kandideerib vaid 13 inimest. Kui absoluutse võidu peaks võtma 11 esindajaga valimisliit, jääb tema varumeeste pink äärmiselt napiks.

Vallavanem Tõnu Kiviloo arvas optimistlikult, et ka mõne inimese vallavalitsusse lahkumise järel jääb neil hakkamasaamiseks piisavalt asendusliikmeid.

«Inimesed on väsinud poliitilisest lahmimisest,» pakkus ta välja põhjenduse, miks kandideerijaid napib. «Meie nimekiri otsustas peibutusparte mitte kasutada ning läheme välja inimestega, kes soovivad volikokku pääseda ja suudavad seal töötada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles