Lätlased huvitusid Eesti kogemustest

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ja tema Läti ametivend Janis Duklavs (paremal) kohtusid eile pärimusmuusika aidas.
Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder ja tema Läti ametivend Janis Duklavs (paremal) kohtusid eile pärimusmuusika aidas. Foto: Elmo Riig / Sakala

Lätlaste huvi Eesti põllumajanduskütuse süsteemi vastu tõi eile Viljandis kokku kahe riigi põllumajandusministrid.


Eesti põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder rääkis, et Lätis kehtib põllumajanduses kasutatavale kütusele madalam aktsiisimäär, ent sellega on seotud omad riskid.



«Seepärast nad tahavadki ennast Eesti korraga põhjalikult kurssi viia,» nentis ta. «Teadupärast värvime kütust, et põllumeestel, kaluritel ja veel mõne eluala esindajatel oleks soodsam oma tööd teha. Lätlasi huvitas sedapuhku küll üksnes erikütuse kasutamine põllumajanduses.»



Teise teemana arutati ministri sõnul Euroopa Liidu toetuste korraldust.


Läti põllumajandusminister Janis Duklavs ütles, et läti põllumehed soovivad rohkem toetust, kui riik suudab neile pakkuda.



«Aga see pole nii mitte üksnes põllumajanduses, vaid ka teistel elualadel,» tõdes ta. «Soovid on ikka suuremad kui võimalused.»



Majanduse kehv olukord puudutab loomulikult Lätitki ja nõnda on riigi tänavused toetused Duklavsi jutu järgi väiksemad kui varasematel aastatel.



«Põllumajandusministeerium annab oma parima, et järgmisel aastal jagataks sama palju toetusi kui tänavu või need kahaneksid võimalikult vähe,» lausus ta.



Rahalise turgutuse poolelt loodab Läti suuresti Euroopa Liidu fondidest tulevatele toetustele.



Saagikuselt tõi Duklavs eeskujuks eelmise aasta, mis paraku küll tähendab, et tänavune põllumajandustoodang jääb mullusele alla.



Põllumajanduse arengu positiivse poole pealt tõstis Läti põllumajandusminister esile, et piima hind enam ei lange, vaid on hakanud tasapisi tõusma. See peaks andma piimakarjakasvatajatele kindlama tunde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles