Tärganud päevalilled üllatasid aiapidajat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16-aastane Karol Tamm on küll 1.70 meetrit pikk, kuid päevalill jälgib päikest enam kui meetri jagu kõrgemalt.
16-aastane Karol Tamm on küll 1.70 meetrit pikk, kuid päevalill jälgib päikest enam kui meetri jagu kõrgemalt. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kolga-Jaani servas kortermajas elav Tamme perekond on jälginud kartulimaal sirgumas seitset päevalille, millest igaühel on puhkenud kümmekond õisikut.


Perenaine Sirje Tamm rääkis, et istutas mullu aiamaalapile kaks päevalilletaime, mis andsid sügiseks mitu õisikut. Need pandi radiaatorile ja tagantjärele valmisid seemned, mis kõlbasid näksida.



Tänavu varasuvel oli pere üllatunud, kui kartulimaal hakkasid sirguma mingid imelikud taimed.



«Saime aru, et need on päevalilled, ja otsustasime mõne kasvama jätta. Kümmekond taime rohisin välja,» rääkis Sirje Tamm. «Ju siis kandusid möödunudaastased juured künni ja äestamisega aiamaale laiali ja tärkasid kevadel.»



Perenaise sõnul ei pannud ta tükk aega päevalilli enam tähele, kuid avastas söögiks kartulit võttes, et need on sirgunud peaaegu kolme meetri pikkuseks. Seemned on õisikutes prisked ja õiesüdamikes sumisevad kimalased.



«Ega nad kõrguse poolest midagi erilist ole, aga huvitav on see, et ühel varrel on üle kümne eri arenguastmes õisiku,» rääkis perenaine.



Interneti andmetel on harilik päevalill üheaastane õli- ja ilutaim, püsikuna kasvatatakse ka kümnekeelelist päevalille ning temast aretatud sorte ja hübriide.



«Eesti entsüklopeedia» kirjutab, et päevalille vars võib kasvada viie meetri kõrguseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles