Suu- ja sõnataudi vastu kadakasuitsust abi pole

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Haav
Margus Haav Foto: Elmo Riig / Sakala

Mis mõtet on praegusel projektiajastul ikka enam laulda «Ema viis hälli heinamaale», kui saab moodsamalt ja paremini. «Naissoost lapsevanem teisaldas alaealise gravitatsiooniseadusi järgiva puhkevahendi suguküpsete emaste veiste kasvatamiseks rajatud agraarmaastikule» kõlab märksa jätkusuutlikumalt.

Tundub, nagu teeksid tähtsad sõnad nende tarvitajagi tähtsamaks — kui mitte just kõigi, siis vähemasti tema enda silmis. Kantseliidi ja kohatute võõrsõnade pealetung on viimasel ajal olnud ehk hillitsetum, ent ometi massiivsem, halvavam ja jõulisem kui kunagi varem.

Ametnikud ja poliitikud on muidugi äärmiselt elujõuline ning pahatihti parandamatu inimrühm ning kantseleikeele kõrgemate vormide hulka on läbi aegade kuulunud pressiteade. Teisalt on uus põlvkond noortele omase mängleva kergusega võtnud kantseliidi sagedased vormid omaks igapäevases kõnepruugis. Kummaline on kuulata kena tudengineiut, kes pritsib vahutavaid kroonuväljendeid paremale ja vasakule nagu elupõline, kummitempel käes sündinud ametnik mullu ja muiste. Armas laps, kas sa sööd ka selle suuga?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles